Problemele de la Oltchim au alungat investitorii la privatizare

Autor: Adrian Cojocar 21.09.2012

Privatizarea Oltchim nu a reuşit să resusciteze un interes suficient din partea jucătorilor importanţi de pe plan internaţional, aşa cum sperau reprezentanţii statului, printre ofertanţi numărându-se un singur grup străin, respectiv nemţii de la PCC, care şi-au arătat încă din 2007 interesul pentru a prelua compania.

Omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine grupul SCR, şi proprietarul OTV, Dan Diaconescu, sunt ceilalţi doi candidaţi pentru preluarea Oltchim, din care ultimul este incert ca urmare a depăşirii termenului de depunere a ofertei. Numărul şi anvergura investitorilor care participă în cadrul procesului de privatizare sunt reduse, specialiştii spunând că acest lucru se datorează în principal situaţiei foarte încâlcite a combinatului.

"N-am văzut niciun semn de la TISE (nume care era vehiculat de Guvern ca interesat de privatizarea Oltchim, n.red.) în tot acest timp. Nu au venit investitori de calibru la Oltchim pentru că este o situaţie foarte complexă. Sunt datoriile la Electrica, la AVAS, datoriile comerciale, bancare, problema cu procesele. Este o imagine mult prea neclară pentru un investitor care se gândeşte serios să investească mulţi bani la Oltchim", este de părere Petru Ianc, fost şef al Direcţiei Generale de Politică Industrială şi Competitivitate din cadrul Ministerului Economiei, pensionat în 2010. Oricum, cel mai sigur lucru din acest proces de privatizare este câştigul de capital politic al lui Dan Diaconescu.