Vrancart Adjud a investit 12 milioane de euro în maşina de fabricat hârtie

Autor: Laurentiu Cotu 20.09.2012

Producătorul de hârtie şi carton Vrancart din Adjud, controlat de SIF Banat-Crişana, a finalizat proiectul de modernizare a maşinii de fabricat hârtie pentru carton ondulat, în valoare totală de aproape 52 mil. lei (12 mil. euro).

Din valoarea totală a proiectului, 18,5 mil. lei (circa 4 mil. euro) reprezintă finanţarea nerambursabilă obţinută în cadrul unui Program Operaţional Sectorial ce are în vedere creşterea competitivităţii economice. Totodată, în primul semestru al acestui an compania a finalizat un alt proiect ce a prevă­zut pune­rea în funcţiune a unui nou gene­ra­tor de abur teh­nologic.

"Activăm pe o piaţă puternic con­curenţială, iar în România orien­tarea consu­ma­to­rilor este către produse cu preţuri mici şi calitate medie. În primul se­mestru, con­sumul de ambalaje din carton ondulat a cresut cu 5% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului tre­cut", a declarat pen­tru ZF Transil­vania Mihai Botez, director general Vrancart.

Oficialii com­pa­niei au mai spus că perioada următoare va fi dificilă din punct de vedere economic. Pe piaţă se va manifesta o criză acută de lichidităţi, care provoacă probleme legate de respectarea termenelor de plată.

"Vor exista în continuare falimente ale magazinelor, firmelor de distribuţie sau celor din domeniul HoReCa, exituri ale unor jucători internaţionali de pe piaţă, însă vor apărea şi noi capacităţi de producţie", este de părere conducerea companiei Vrancart.

Potrivit reprezentanţilor produ­cătorului de hârtie şi carton, cheltuielile de transport vor ocupa o pondere tot mai mare în costul produselor datorită creşterii preţului combustibilului, iar consumul pentru astfel de produse se va menţine la un nivel scăzut în comparaţie cu alte ţări. Vrancart spune că "datorită costurilor mari de transport pe distanţe lungi, piaţa de carton ondulat a devenit o piaţă regională".

Vrancart a raportat pentru primul semestru un profit net de 2,55 mil. lei (580.000 euro), în creştere cu peste 67%. Totodată, în prima parte a anului afacerile companiei au crescut cu 5,7%, la circa 87,3 mil. lei (19,4 mil. euro).

Pentru anul în curs compania mizează pe o cifră de afaceri de 184,3 mil. lei (41 mil. euro), în creş­tere cu 12%, în lei.

Vrancart pro­duce şi comer­cializează am­ba­laje din carton on­dulat (cutii), hâr­tie pentru car­ton ondulat, hârtii igenico-sanitare (role care se obţin în urma prelu­crării hârtiei, ce­luloză şi prosoape de bucătarie). În pre­zent, capa­ci­tatea anuală a fabricii Vrancart din Adjud este de 75.000 de tone de hârtii pentru carton ondulat, 68.000 de tone de carton ondulat, plus 25.500 de tone de hârtii igienico-sanitare (livrate sub formă de semifabricat pentru prelucrare, dar şi role de hârtie igienică şi role industriale). Compania a recrutat de la începutul anului şi până în prezent 142 de oameni, astfel că în momentul de faţă Vrancart a ajuns la 1.049 de angajaţi.

Principalul acţionar al companiei este SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţine 74,7% din acţiuni.

Principalii jucători de pe piaţa locală de carton ondulat sunt Ron­do­carton, Pehart Tec, Romcarton, Duna­pack Rambox Prodimpex, Vrancart sau Ambro Suceava.