Primul elicopter Puma MK 2, lansat de Eurocopter la Braşov, Ponta a efectuat un zbor demonstrativ

Autor: Gabi Andrei 21.09.2012

Alături de premierul Victor Ponta, la evenimentul de la Braşov au fost prezenţi ambasadorii Marii Britanii, Martin Harris, şi Franţei, Philipe Gustin, precum şi Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La finalul prezentării elicopterului, a urmat o demonstraţie de zbor, premierul Victor Ponta fiind invitat în elicopter pentru un zbor demonstrativ.

Premierul a declarat că proiectul început la Ghimbav în 2002 s-a dovedit un proiect de succes şi că va face toate eforturile ca în discuţiile pe care le va avea cu prim-miniştri ai altor ţări să promoveze contracte similare.

"Proiectul care a început aici la Ghimbav în 2002 s-a dovedit un proiect de succes şi, în momentul în care contracte de asemenea valoare, când forţele aeriene britanice au încredere în ceea ce se realizează aici, e o carte de vizită care permite ca în viitor să se obţină noi contracte. Put em gândi la un viitor al industriei aeronautice româneşti. E important pentru IAR Ghimbav şi vom face toate eforturile ca ministerele care în domeniul de activitate au nevoie de elicoptere, fie că e vorba de SMURD, Ministerul Apărării, anul acesta am avut nevoie de elicoptere pentru stingerea incendiilor, vom avea proiecte în aşa fel încât vom pregăti anii viitori o serie clară de producţie pentru Guvernul României", a spus Ponta.

Ponta a mai spus că mai există şi alte discuţii pentru ca la Braşov să fie ansamblate sau chiar produse elicoptere pentru alte state. El a mai spus că în întâlnirile pe care le va avea cu prim-miniştrii din alte ţări va vorbi de fiecare dată şi de interesele noastre economice printre care se află şi industria aeronautică.

"Dacă Guvernul Marii Britanii a sprijinit acest proiect o să conving şi eu alte ţări ca în viitor măcar să se ansambleze elicoptere aici dacă nu chiar să se producă", a mai spus Ponta.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a spus că acesta este un proiect strategic şi o realizare pentru un parteneriat de durată Marea Britanie - România.

Contractul de colaborare cu Ministerul Apărării din Marea Britanie, în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, prevede modernizarea, până la sfârşitul anului 2014, a 24 de elicoptere Puma, 20 dintre acestea urmând să fie modernizate la Eurocopter România Ghimbav.

Primul din această serie de elicoptere modernizate de fabrica de lângă Braşov a făcut săptămâna trecută cel dintâi zbor, în prezent aeronava realizând zborurile de testare care vor dura câteva săptămâni înainte de livrarea oficială.

Potrivit unui comunicat de presă al Eurocopter România, unul dintre proiectele principale ale Eurocopter România vizează noua colaborare cu Ministerul Apărării din Marea Britanie, care constă în modernizarea a 20 de elicoptere Eurocopter Puma. Prin dotările suplimentare majore la nivel de securitate şi de performanţă operaţională, acestea vor fi aduse la versiunea Puma MK 2. Modernizarea elicopterelor va include: dotarea cu motoare Makila 1A1 "torboshaft", adăugarea de carlingi de tip 'glass cockpit" ce încorporează sisteme de avionică de ultimă oră şi un sistem de ultimă generaţie de control al zborului.

De asemenea, vor fi adăugate un sistem securizat de comunicaţii, noi sisteme de protecţie antirachetă şi de protecţie balistică pentru pasageri şi pentru echipaj. Noile elicoptere Puma MK2, rezultatul proceselor de modernizare realizate de fabrica de la Ghimbav, vor reprezenta un element cheie pentru Marea Britanie în sprijinirea intervenţiilor derulate în teatrele de operaţiuni, sub forma desfăşurării de forţe tactice sau de transport de echipamente pe timp de zi sau de noapte.

În urma modernizărilor, elicopterele îşi vor creşte durata de viaţă şi vor extinde semnificativ performanţele operaţionale ale flotei de elicoptere Puma a Forţelor Aeriene Regale Britanice, se mai arată în comunicatul de presă al Eurocopter România.

Elicopterele Puma MK2 vor reprezenta mijlocul ideal pentru operaţiuni derulate în mediul urban, fiind în egală măsură disponibile pentru sprijinirea intervenţiilor rapide realizate de aeronavele C17 pentru evacuări rapide a detaşamentelor de luptă şi pentru opraţiuni umanitare.

În 2011, Eurocopter România a mai semnat un contract cu Ministerul român Sănătăţii pentru livrarea a şase elicoptere EC 135 pentru realizarea de misiuni medicale de urgenţă, două dintre acestea fiind deja predate către servicii SMURD.