Cum a făcut un miliardar american avere din IT la 5.000 de kilometri de Silicon Valley

Autor: Octavian Calei 22.09.2012

Măsurile aprobate de către guvernul american pentru crearea bazelor de date medicale informatice au creat un nou gigant software în afara tradiţionalului leagăn al IT-ului, Silicon Valley, scrie Bloomberg.

Phillip Ragon este fondatorul şi directorul companiei InterSystems din statul american Massachusetts, cel mai mare furnizor de servicii pentru administrarea bazelor de date medicale. Compania are peste 80.000 de clienţi, venituri anuale de 385 de milioane de dolari (295 de milioane de euro) şi valorează mai mult de 2 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

"InterSystems furnizează o platformă de integrare foarte puternică, utilizată în mare măsură în sectorul comercial al serviciilor de sănătate. Clienţii lor îi laudă într-una pentru echipa lor de dezvoltare şi pentru suportul oferit", a spus Lynne Dunbrack, directorul programului strategic de servicii medicale informatice din cadrul companiei de marketing IDC Health Insights.

Fondatorul InterSystems, Phillip Ragon, este o personalitate care stă mai mult în umbră, în comparaţie cu Larry Ellison, directorul Oracle. Ragon este cunoscut pentru procesele cu Microsoft şi cu grupul financiar Blackstone, dar şi pentru donaţia de 100 de milioane de dolari pentru lupta împotriva SIDA.

Ragon ţinteşte spre o cotă tot mai mare din piaţa convertirii înregistrărilor medicale în fişiere electronice, un segment aflat în plină expansiune. Numai 18% dintre spitalele americane şi doar 34% dintre medicii privaţi deţin o bază de date electronică a pacienţilor, potrivit unui raport din septembrie al Institutului de Medicină din Washington D.C.

Finanţarea oferită de către guvernul SUA precum şi prevederile legii "Affordable Care Act" ar trebui să încurajeze spitalele şi doctorii să adopte baze de date informatice.

O prevedere din legea "American Recovery and Reinvestment" din 2009 a pus la dispoziţie 26 de miliarde de dolari (20 mld. euro) pentru unităţile medicale care folosesc baze de date digitale. Medicii cabinetelor medicale ar putea de exemplu, să primească 63.000 de dolari (48.400 euro) în cursul a cinci ani dacă fac dovada că folosesc baze de date informatice.

Legea "Affordable Care Act" din 2010, pe de altă parte, încurajează unităţile medicale să folosească bazele de date electronice şi prevede ca până în 2014 toate statele să poată avea o bază de date comună.

Principala concurenţă a InterSystems o reprezintă firmele Phase Forward şi ClearTrial, ambele deţinute de Oracle.