Sălaj: Festivalul Roman Zalău - Porolissum a început vineri, sunt aşteptaţi 10.000 de participanţi

Autori: Andreea Tobias , Mihaela Moldovan 21.09.2012

Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman Zalău - Porolissum, care a debutat, vineri, în municipiul sălăjean, sunt aşteptaţi aproximativ 10.000 de participanţi, scopul manifestărilor fiind promovarea turistică a zonei Zalău şi a Castrului roman de la Porolissum.

"Ne bucurăm că şi în acest an deschidem Festivalul Roman Zalău - Porolissum, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, şi care se va desfăşura pe perioada week-endului. În cele trei zile, estimăm o prezenţă de aproximativ 10.000 de persoane. Scopul manifestărilor este promovarea turistică a zonei Zalău şi a Castrului roman de la Porolissum”, a declarat Căpîlnaşiu.

Potrivit acestuia, programul activităţilor a fost deschis cu masa rotundă "Modalităţi de promovare ale Castrului Roman Porolissum", tot vineri fiind programate spectacole de teatru şi dans roman şi o paradă a festivalului. Aceasta se va desfăşura seara, pe bulevardul Mihai Viteazul din oraş, la ea urmând să ia parte localnici costumaţi în port dac sau roman, precum şi mai multe trupe de luptători daci din România şi legiuni romane din Ungaria, care, în cele trei zile de festival, vor susţine demonstraţii de luptă.

În primele două zile de festival, manifestările se vor desfăşura în Zalău, în grădina Colegiului Naţional "Silvania", iar duminică la castrul roman de la Porolissum - Moigrad.

"Pe lângă demonstraţiile de lupte dintre daci şi romani, am mai pregătit participanţilor concursuri, ritualuri de nuntă romană şi prezentarea unei şcoli de gladiatori. De asemenea, participanţii la manifestări vor putea vizita atelierele unui meşter roman şi vor putea degusta produse culinare specifice perioadei romane", a spus Radu Căpîlnaşiu.

Potrivit sursei citate, pentru ca publicul să poată ajunge mai uşor la castrul de la Porolissum, Primăria Zalău a prevăzut, duminică, trei transporturi cu autobuzele operatorului de transport în comun Transurbis, pe ruta Zalău - Moigrad şi retur.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an festivalul beneficiază de finanţare europeană în valoare de un milion de lei, obţinută de Primăria Zalău pentru proiectul "Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău" , prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului.

"Este pentru prima dată când festivalul beneficiază de fonduri europene pentru organizarea acţiunilor cuprinse în program. Festivalul Roman Zalău - Porolissum a fost iniţiat de Primăria Municipiului Zalău şi Consiliul Local Zalău în anul 2005, cu motivaţia principală de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ţinută care să se evidenţieze în peisajul cultural local, regional şi naţional", a adăugat Radu Căpîlnaşiu.

Proiectul "Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum - instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău" va fi derulat până în luna octombrie a anului viitor. Obiectivul proiectului este promovarea Festivalului Roman şi punerea în valoare a siturilor arheologice de provenienţă romană situate la Porolissum - Moigrad.

De asemenea, administraţia locală municipală doreşte dezvoltarea unui centru turistic virtual al Zalăului şi a zonelor înconjurătoare sub forma unei pagini web, precum şi creşterea numărului de turişti în oraş şi în Sălaj.