Dan Diaconescu este cel mai bun produs al guvernării Băsescu-Tăriceanu-Boc-Videanu-Berceanu-Vosganian etc. E marfă de export "made in Romania"!

Autor: Cristian Hostiuc 21.09.2012

Dan Diaconescu, un "self-made in Romania" a transformat privatizarea Oltchim în continuarea telenovelei Elodia. Mai lipsea ca la licitaţie să participe Gigi Becali, Monica Tatoiu, Bahmuţeanca şi Prigoană în consorţiu, Bianca Drăguşanu şi Irinel, că Moni e peste hotare.

Dincolo de râs şi savoarea circului televizat, ceea ce s-a întâmplat la Oltchim, o companie cu mii de angajaţi în spate, de care depinde un oraş întreg - Râmnicu Vâlcea, arată modul de administrare a guvernului şi a tuturor autorităţilor a unui proces care ar fi trebuit să readucă funcţionarea celui mai mare combinat din România la afaceri de 3 miliarde de lei pe an.

Premierul Ponta a luat în braţe o bombă lăsată moştenire de guvernele anterioare, Tăriceanu, Boc, Ungureanu. Din opoziţie, toate lucrurile se rezolvau din declaraţii. Când a venit la putere, situaţia s-a schimbat şi a trebuit să găsească soluţii pe care să le pună în practică. A găsit un şef la OPSPI, gestionarul participaţiilor statului, şi a mers cu capul înainte, având deasupra securea FMI.

În loc să discute cu investitori serioşi, guvernul Ponta s-a trezit cu Dan Diaconescu în direct la privatizarea Oltchim. În condiţiile în care tot procesul era televizat, cu circul de rigoare, cu mii de salariaţi la porţile combinatului, ce investitor serios s-ar mai fi apropiat de licitaţie?

După 22 de ani şi cel puţin patru etape de privatizare, Dan Diaconescu a ajuns salvatorul României, a procesului de privatizare şi, de ce nu, a funcţionării economiei capitaliste.

Ce argumente ai avea într-o discuţie când ai promova acum idealurile capitaliste în România şi când cineva te-ar întreba care este omul de afaceri cel mai reprezentativ? Mai pot fi acum Ţiriac, Copos sau Popoviciu exponenţii capitalismului în ochii poporului? Ei sunt ciocoii din business. Au pierdut pariul cu tranziţia. Dan Diaconescu este omul bun, care are grijă de popor, poate să le rezolve problemele şi să le dea de lucru. Mai poate acum cineva să-l contrazică, având în vedere că el a fost singurul care s-a bătut pentru Oltchim? El deja îşi numără câştigurile în votanţii de la alegerile din decembrie. Dan Diaconescu este cel mai bun produs pe care l-au lăsat moştenire cei care au condus România din 2004 încoace, Băsescu,Tăriceanu,Boc, Vlădescu, Vosganian, Videanu, Berceanu, Udrea şi toţi cei care au fost în fruntea instituţiilor.

Au administrat atât de bine economia şi resursele încât Oltchim a ajuns să se privatizeze când totul e pârjolit în jur, de nu vine nimeni.

Constantin Roibu a fost împăratul Oltchimului în toate guvernările şi nimeni nu l-a întrebat de sănătate. Era de-al lor, de-al sistemului. Dar sistemul este mâncat de sus până jos, asta-i problema. Nu că unul sau altul este tâlhar, corupt, prost administrator. Dacă sistemul de guvernare, indiferent de culoarea partidului, ar fi fost altfel, toţi aceşti oameni ar fi fost ejectaţi. Dar nu este.

Culmea tupeului este declaraţia fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, care de data asta, din băncile opoziţiei a declarat că propune stoparea actualului proces de privatizare de la Oltchim, care "este mostra de incompetenţă a actualui Guvern", şi demararea imediată a procedurilor pentru alte variante de privatizare. Trei ani a stat PDL-ul la guvernare şi nu a făcut nimic cu Oltchim, ca să arate că sunt mai competenţi decât Ponta, Vulpescu sau Dan Diaconescu. Mii de oameni şi un oraş întreg depind de guvern în cazul acestor combinate chimice sau siderurgice făcute pe vremea lui Ceauşescu. Cum poţi să-i mai spui cuiva că ceea ce a făcut Ceauşescu a fost prost, că i-a lăsat pe oameni fără lumină, căldură şi mâncare când nu ai demonstrat că poţi să faci mai mult decât a făcut el?

Pentru generaţiile mai tinere, Dan Diaconescu, Gigi Becali, Silviu Prigoană, Cristi Borcea sunt capitaliştii reprezentativi ai României. Nimeni nu ştie care sunt afacerile lor şi de unde le vin banii, bodyguarzii şi interlopii sunt tovarăşii lor, salariile neplătite sunt la ordinea zilei, miile de euro se aruncă ca la nuntă iar gura lor bate totul în jur.