Piperea, UNPIR: La Oltchim urmează foarte rapid o insolvenţă

Autor: Andrei Cîrchelan 22.09.2012

Oltchim, companie care a ajuns pe mâinile omului de afaceri Dan Diaconescu, în urma licitaţiei de ieri, ar putea intra în insolvenţă "foarte rapid", consideră Gheorghe Piperea, primvicepreşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

"Circul de la Oltchim ne spune foarte clar, cel puţin în opinia mea, că acolo urmează foarte rapid o insolvenţă, întrucât s-a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de către un investitor care n-a adus decât o scrisoare de confort, nu una de garanţie", a declarat Gheorghe Piperea în cadrul congresului UNPIR.

Motivul pentru care combinatul chimic ar putea intra în insolvenţă este faptul că datoriile pe care Oltchim le are la furnizorul de energie Electrica nu au fost cumpărate de nimeni.

"Creanţa cea mai importantă şi cea mai dură, însă, creanţa Electrica, care este şi o creanţă garantată, n-a fost cumpărată de nimeni. De aici concluzia că oricând, în orice moment, se poate face această mutare. Poate că Electrica va cere insolvenţa, sau poate că cineva va cumpăra această creanţă de la Electrica şi va cere insolvenţa, şi aşa mai departe", a adăugat Piperea.

Creanţa Electrica asupra Oltchim are o valoare de aproximativ 150 de milioane euro.