CNVM a amânat AGA de la Sibex după ce SIF-urile au fost concertate

Autor: Stefan Musgociu 24.09.2012

CNVM a amânat AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea Consiliului de Administraţie, şi a so­licitat clarificări după ce admi­nistratorii bursei au anunţat vineri la ora 23:53 că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor, întru­cât acestea acţio­nează concertat.

Cele cinci SIF-uri deţineau la finalul primului semestru aproape 16% din acţiunile Sibex, cele mai mari pachete fiind controlate de SIF Moldova (aproape 5%), SIF Muntenia (4,95%) şi SIF Transilvania (4,69%). Potrivit unor surse din piaţa de capital, SIF-urile s-ar fi coalizat să schimbe Consiliul de Administraţie al Sibex, fiind nemulţumite de activitatea administratorilor.

Consiliul de Administraţie al Sibex a transmis vineri noaptea CNVM un fax prin care anunţa că cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker acţionează concertat şi că le vor fi limitate drepturile la vot în AGA.

Limitarea drepturilor de vot pentru SIF-uri vine la patru zile după ce CNVM a obligat luni mai mulţi acţionari ai Sibex să îşi reducă parti­cipaţia la pragul legal de 5% din acţiuni. Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Grupul deţine concertat 16% din acţiuni. O dispunere similară a fost dată şi pentru omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru, care deţin împreună 8,25% din titluri.

Astfel, AGA de la Sibex a fost amânată până la soluţionarea tuturor contestaţiilor şi a sesizărilor primite de CNVM pentru această adunare, inclusiv unele privind ordonanţele prin care mai multor acţionari li s-a impus să îşi reducă participaţiile la 5%, în condiţiile în care depăşiseră pragul legal de deţinere.

Totodată, CNVM a dispus Consiliului de Administraţie al Sibex să transmită în termen de două zile documentele în baza cărora a fost declarată acţiunea concertată dintre cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker, pentru a stabili dacă a fost un abuz al administratorilor.

Pentru Consiliul de Administraţie şi-au depus candidatura 11 persoane, printre care patru actuali admi­nis­tratori, precum şi fondatorul gru­pului imobiliar Avrig 35 Alexander Hergan şi avocatul Gabriel Biriş.