Ruşii şi chinezii au pus ochii pe energia verde. Lukoil se apucă de eoliene de 130 mil. euro în Tulcea, iar gigantul ReneSola preia un parc solar

Autor: Roxana Petrescu 23.09.2012

Energia verde continuă să atragă investiţii majore, ruşii de la grupul petrolier Lukoil fiind la un pas de a prelua un parc eolian de circa 130 mil. euro în Tulcea, în timp ce chinezii de la ReneSola, cel mai mare producător de panouri solare din lume, şi-au făcut intrarea în România prin preluarea unui parc fotovoltaic.

Mişcarea făcută de ruşii de la Lukoil va fi realizată prin intermediul companiei Lukerg Renew, un joint venture între grupul pe­trolier şi compania energetică italiană ERG înfiinţat în primăvara anului trecut.

"Lukerg Renew este pe punctul de a achiziţiona un proiect eolian de 84 MW amplasat în Dorobanţu, Topolog, Casim­cea (judeţul Tulcea), acesta fiind la faza construcţiilor. Este de aşteptat ca procesul de achiziţie să fie finalizat în octombrie", se arată pe site-ul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie finan­ciară care ia în calcul posibilitatea acordării unui împrumut pentru realizarea acestei in­vestiţii.

Ţinând cont de faptul că de obicei investiţia într-un MW se ridică la circa 1,5 milioane de euro, finali­zarea proiectului care va fi preluat de Lukerg ar putea implica investiţii de circa 130 de milioane de euro.

Soarele, atractiv pentru chinezi

Dintre toate formele de energie verde, proiectele solare sunt cele care beneficiază în prezent de cel mai important suport, acesta fiind de altfel şi domeniul care i-a atras atenţia celui mai mare producător global de panouri solare - chinezii de la ReneSola. Astfel, la finalul săptămânii trecute gigantul cu afaceri de 985 de milioane de dolari a preluat un vehicul de investiţii local, Lucas Est, care are în dezvoltare un parc solar de 6 MW.

"Compania Lucas Est este un SPV (o societate specială având ca scop dez­voltarea proiectului) rezultat din aso­cierea unor investitori locali cu experţi din Italia. Obiectul principal de activitate este producţia de energie electrică. Lucas Est este un vehicul de proiect dedicat centralei fotovoltaice de 6 MW. În paralel, alte proiecte energetice sunt dezvoltate de către fondatorii din asocierea indicată anterior", au precizat re­pre­zen­tanţii casei de avo­ca­tură Wolf Theiss, care a oferit con­sul­tanţă chi­ne­zilor de la ReneSola în această tran­zacţie.

Potrivit ace­loraşi surse, Wolf Theiss acordă consultanţă gru­pului ReneSola în mai multe in­vesti­gaţii de due diligence şi achiziţii în România.

În prezent, proiectele de energie regenerabilă dezvoltate în România au ajuns la capacitatea celor două reactoare nucleare funcţionale ale centralei de la Cernavodă după investiţii de peste două miliarde de euro.

Cantitatea de energie livrată în sistem de acestea este însă mult mai mică din cauza caracterului variabil al proiectelor rege­nerabile.

Nori negri în Bulgaria

Anunţul privind piaţa locală vine la scurt timp după ce Lukerg Renew a finalizat achiziţia unui proiect eolian de 40 MW din nord-estul Bulgariei pentru care a plătit un preţ de 52 de milioane de euro, potrivit presei internaţionale. Parcul este situat în apropierea oraşului Dobrici şi a fost construit în 2009.

Deşi mulţi investitori au luat cu asalt România şi Bulgaria pentru proiecte de energie regenerabilă datorită schemelor de sprijin generoase puse la dispoziţie de ambele state, este posibil ca vecinii de la sud să piardă o serie de companii pe fondul ultimelor modificări legislative făcute.

"Recent, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Bulgaria a decis, cu titlu provizoriu, asupra nivelului taxei de acces aplicabilă proiectelor de energie regenerabilă. Această măsură, provizorie până la aprobarea taxelor de acces finale, afectează serios dezvoltarea sectorului energiei regenerabile în Bulgaria, noua taxă putând ajunge până la 39% din tariful garantat pentru energie pentru proiecte solare puse în funcţiune între 31 decembrie 2011 - 30 iunie 2012. Nivelul taxei de acces pentru proiecte de vânt a fost stabilit la 10% din tariful garantat", spune Monica Cojocaru, avocat în cadrul Schoenherr şi Asociaţii. Practic, Bulgaria, care spre deosebire de România le garantează investitorilor în energie regenerabilă un anumit preţ pentru fiecare MWh verde livrat în sistem, tocmai a decis introducerea unei taxe de acces care echivalează cu reducerea tarifelor garantate.

Cu gândul la populaţie şi la reţelele vechi

Mişcarea făcută de Bulgaria, deşi îi sperie pe investitori, se bazează pe doi factori puternici: reţele învechite care cu greutate ar fi putut face faţă valului de energie verde şi o populaţie săracă pentru care creşterea facturilor din cauza energiei regenerabile ar fi fost greu de suportat.

"Este de aşteptat ca, în acest context, interesul pentru piaţa de energie rege­nerabilă din România să sporească", mai crede reprezentanta casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.

Spre comparaţie, România a optat pentru un sistem foarte generos compus din certificate verzi şi cote obligatorii, lucru care a dus la un adevărat boom al investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile.

În ciuda faptului că la fel ca Bulgaria şi România are o populaţie cu venituri mici şi un sistem energetic învechit, acestea nu au fost obstacole în crearea uneia dintre cele mai mari scheme de sprijin la nivel european pentru energia regenerabilă.