Săptămână agitată pentru leu: cursul se apropie de 4,52 lei/euro

Autor: Ciprian Botea 24.09.2012

Leul începe săptămâna aceasta sub semnul agitaţiei din ultimele zile de pe piaţa valutară care a împins din nou cursul de schimb peste pragul de 4,5 lei/euro, în ciuda îmbu­nătăţirii sentimentului pe pieţele financiare internaţionale.

BNR a afişat vineri un curs de schimb de 4,5125 lei/euro, un maxim al ultimelor cinci săptămâni, dar maximul atins pe piaţa intebancară în ultima zi a săptămânii a fost de 4,52 lei/euro. Un curs de schimb mai ridicat nu a mai fost anunţat de banca centrală de la jumătatea lunii august.

Euro s-ar putea aprecia dincolo de 4,52 lei săptămâna aceasta în lipsa susţinerii băncii centrale, spun dealerii. "Slăbirea monedei naţionale s-ar putea accentua de la acest nivel, dată fiind absenţa unor semne clare de intervenţie a BNR în ultima perioadă", potrivit unui raport al ING Bank.

Deprecierea leului din ultima perioadă vine în condiţiile în care cursul coborâse până la 4,46 lei/euro la finalul lunii august pe fondul intervenţiei băncii centrale, care a limitat drastic cantitatea de lichiditate injectată în piaţă în cadrul operaţiunilor repo organizate săptămânal.

Evoluţia leului a fost în contrast cu cea a valutelor din regiune, care s-au apreciat vineri pe fondul veştilor pozitive venite din zona euro. Presa internaţională a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că autorităţile de la Bruxelles lucrează la un nou plan de salvare a Spaniei.

Dolarul american a continuat, în schimb, să scadă la cursul oficial şi a ajuns la 3,4642 lei/euro. Ştirile pozitive din Europa au întărit puternic moneda unică europeană în faţa dolarului american, ceea ce a avut ca efect şi întărirea leului faţă de dolar.

BNR calculează cursul leu/dolar în mod indirect, pe baza parităţii euro/dolar şi a cotaţiilor leu/euro.

Deprecierea leului în faţa euro vine şi în condiţiile în care BNR a început să pompeze din nou lichiditate în piaţă, ceea ce a avut ca efect inclusiv scăderea dobânzilor la care băncile se împrumută între ele.