Cine câştigă din închiderea Oltchim

Ziarul Financiar 24.09.2012

Grupul german PCC deţine un combinat chimic în Polonia la Rokita care produce polioli, fiind în competiţie directă cu Oltchim pe acest segment de piaţă. Oltchim are circa 4,7% din piaţa de polioli din UE. Mulţi consideră că prin participarea la privatizarea Oltchim PCC urmărea închiderea combinatului şi eliminarea concurenţei.

Compania ungară Borsodchem este cel mai mare producător de PVC din Europa, iar Oltchim era pe locul al doilea până în 2008. Închiderea producţiei de PVC de la Oltchim a determinat creşterea preţului pe pieţele din regiune. Pe piaţa de PVC, Oltchim se mai luptă cu producători din Ucraina, cu polonezii de la Anwil, controlaţi de PKN Orlen, cu slovacii de la Novaky şi cu polonezii de la Dwory (Synthos). Închiderea Oltchim lasă un gol pe pieţele din România, Bulgaria, Turcia, Grecia, care nu dispun de producători de PVC proprii.

Compania controlată de Ştefan Vuza este printre concurenţii Oltchim pe piaţa de sodă caustică. Pe această piaţă, Oltchim se mai luptă în regiune cu Borsodchem şi cu Anwil.