Materia primă de care are nevoie Oltchim şi ce produce

Ziarul Financiar 24.09.2012

Materii prime

  • Etilena: materia primă utilizată de Oltchim la producerea de PVC. Etilena se obţine din gazele rezultate în procesul de rafinare a ţiţeiului şi din benzină de tip nafta, care sunt prelucrate printr-o instalaţie de piroliză. Etilena este un gaz, iar transportul rutier sau feroviar al acestei substanţe este interzis, deoarece este foarte periculos. Oltchim se aproviziona de la Arpechim prin intermediul unor conducte subterane care fac legătura între platforma de la Râmnicu Vâlcea şi cea de la Piteşti, pe o lungime de 60 de kilometri. Oltchim a preluat în decembrie 2009 piroliza de la Arpechim, pe care Petrom intenţiona să o închidă, dar nu poate produce etilenă deoarece Petrom a închis în 2010 rafinăria Arpechim. Fără sursă de aprovizionare cu etilenă, Oltchim nu poate produce PVC.

  • Sarea şi calcarul sunt materiile prime utilizate de Oltchim pentru producţia de sodă caustică şi acid clorhidric. Oltchim se aprovizionează cu soluţie de sare de la salina Ocnele Mari şi cu calcar de la o carieră din judeţul Vâlcea, nedepinzând de furnizori externi pentru aceste materii prime.

  • Propilena este utilizată de Oltchim la producţia de polioli. La fel ca şi etilena, propilena se obţine din produşii secundari rezultaţi în urma rafinării ţiţeiului, prin intalaţia de piroliză. Oltchim se aprovizionează cu propilenă de la Arpechim, dar şi de la alţi furnizori interni şi externi, deoarece spre deosebire de etilenă, aceasta se poate transporta şi rutier.

Produse

  • PVC-ul este principalul produs al Oltchim. Combinatul de la Râmnicu Vâlcea are o capacitate de producţie de 450.000 de tone de PVC pe an, fiind unul dintre primii trei producători din Europa. Până în 2008 PVC-ul avea o pondere de peste 35% în cifra de afaceri a Oltchim. După ce Petrom a oprit livrările de etilenă către Oltchim, ponderea producţiei de PVC în cifra de afaceri totală a scăzut la 6-7%. Cea mai mare parte a producţiei de PVC a Oltchim mergea la export, în ţări precum Turcia, Grecia, Italia şi în alte ţări din jur, care nu dispun de astfel de unităţi de producţie. Principalii concurenţi ai Oltchim pe piaţa de PVC sunt combinatul Borsodchem din Ungaria şi producători din Ucraina.

  • Soda caustică are o pondere de 17% în cifra de afaceri a Oltchim pe 2011.Unul dintre principalii concurenţi ai Oltchim pe segmentul sodei caustice şi acidului clorhidric este Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de Ştefan Vuza, care a participat la procesul de privatizare a Oltchim.

  • Poliolii reprezintă în prezent produsele cu cea mai mare pondere în cifra de afaceri a Oltchim, de 47%, după ce producţia de PVC a fost oprită. Oltchim are o cotă de piaţă de circa 4,9% pe piaţa de polioli din Uniunea Europeană. Principalul concurent al Oltchim pe acest segment este PCC Rokita, un combinat controlat de nemţii de la PCC, care sunt acţionari minoritari la Oltchim şi au participat şi la privatizare.

Utilizări

  • PVC-ul este utilizat în special în sectorul materialelor de construcţii, la producţia de tâmplărie din PVC, panouri din PVC şi ţevi din PVC. Cel mai mare procesator local de PVC este Teraplast Bistriţa. PVC-ul se utilizează şi în industria echipamentelor electrice, la izolaţii pentru cabluri şi carcase pentru dispozitive electrice. Din PVC se realizează şi produse de menaj, vase din plastic, navete pentru sticle, utilizate în comerţ la transportul băuturilor. Printre producătorii locali se numără Prodplast Bucureşti, controlat de Florin Pogonaru. PVC-ul mai este utilizat în industria de încălţăminte, industria alimentară, de cosmetice şi medicamente sau produse de uz biomedical.

  • Poliolii sunt utilizaţi la producţia de spume poliuretanice rigide sau flexibile utilizate în construcţii la realizarea izolaţiilor, la fabricarea adezivilor, a lubrifianţilor şi lichidelor de frână.

  • Spumele poliuretanice se folosesc în industria mobilei la tapiserii, în industria automobilelor la diverse repere (bord, volan), tapiserii auto. De asemenea se folosesc pentru izolatii termice la temperaturi joase (frigidere, camere frigorifice). Spumele poliuretanice sunt utilizate şi la obţinerea miezului de spumă pentru panourile tip sandwich.

  • Soda caustică se utilizează în industria petrolieră, în industria petrochimică, în industria aluminiului, în industria celulozei şi hârtiei pentru tratarea pastei de lemn, la fabricarea detergenţilor (ca materie primă), pentru obţinerea săpunului, la fabricarea coloranţilor, fenolului, fosfaţilor.

  • Acidul clorhidric este utilizat mai ales intern de către Oltchim pentru producerea clorurii de vinil şi mai departe a PVC-ului.