Protest al Uniunii Jurnaliştilor Maghiari din România privind intenţia reorganizării unei reviste

Autori: Pacala Dana , Ela Giurgea 24.09.2012

Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România (UJMR) a făcut public, luni, un protest faţă de intenţia Consiliului Judeţean (CJ) Mureş de reorganizare a unor instituţii de cultură din subordine, între care şi revistele Vatra - în limba română şi Lato - în limba maghiară.

Proiectul de hotărâre de CJ în acest sens motivează măsura printr-o analiză a eficienţei celor două instituţii, "care evidenţiază costuri administrativ-funcţionale ridicate, precum şi unele deficienţe în marketing şi promovare".

Potrivit proiectului de hotărâre, care a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei CJ Mureş din luna august şi nu figurează încă pe cea a şedinţei din această săptămână, reorganizarea prin absorbţie a celor două reviste ca şi compartimente distincte, fără personalitate juridică, în cadrul structurii organizatorice a Bibliotecii Judeţene Mureş "ar fi benefică şi ar putea duce inclusiv la consolidarea unui centru editorial ştiinţific la nivelul judeţului în cadrul bibliotecii".

Proiectul arată că măsura ar duce la reducerea unor posturi şi la economii la fondul de salarii, precum şi la reducerea unor cheltuieli administrative.

Cu toate acestea, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România susţine că intenţia CJ Mureş de reorganizare a instituţiilor ar duce la "îngrădirea independenţei acestor colective de creaţie" şi chiar la "imposibilitatea de funcţionare" a revistei Lato, singura revistă maghiară de gen din ţară.

"Membrii UJMR îi asigură pe colegii din redacţiile revistelor Lato şi Vatra de sprijinul lor în efortul comun de a-şi păstra statutul de ateliere de creaţie independente. În ceea ce priveşte revista Látó - revistă literară cu difuzare naţională şi de decenii singura revistă literară maghiară din România - prin consecinţele proiectului este clară intenţia preşedintelui Consiliului Judeţean de desfiinţare a revistei, prin măsuri administrative împingându-se redacţia în imposibilitatea de funcţionare, situaţie în care editarea revistei nu va mai putea fi asumată. Un aspect deloc neglijabil este şi proporţionalitatea naţională, care dintr-o singură mişcare ar deveni de 3 la 1, iar toată această «cooperativă» s-ar dori subordonată unui director de bibliotecă, ceea ce denotă o totală necunoaştere a fenomenului cultural în sens larg şi a funcţionării unor reviste literare ca şi colectivităţi de creaţie în mod specific", se arată în comunicatul UJMR.

Potrivit aceleiaşi surse, proiectul propune, "în acelaşi timp, şi reducerea la jumătate a personalului redacţional", fiind vorba de "măsuri aberante şi lipsite de motive economice temeinice", motivate prin necesitatea eficientizării funcţionării acestor redacţii.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere referitor la acest subiect.