Gheţea: Creditarea în valută a IMM poate fi condiţionată de resursele în monedă străină

Autor: Claudia Medrega 24.09.2012

Noul regulament privind creditarea în valută a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) le-ar putea aduce în aceeaşi situaţie cu persoanele fizice, fiind posibil ca accesarea împrumuturilor în valută să fie condiţionată de existenţa resurselor în valută.

"Se preconizează o modificare a regulamentului privind creditarea în valută a IMM-urilor şi există opinii că această nouă reglementare va aduce IMM-urile cam «în aceeaşi oală» cu persoanele fizice când este vorba de credite în valută: adică ai resurse în valută, poţi să accesezi credite în valută, nu ai resurse în valută, nu mai accesezi. Sigur, ARB aşteaptă cu nerăbdare să vedem care va fi propunerea BNR, dar eu aş vreau să atrag atenţia că trebuie să fim foarte, foarte, atenţi cu modul în care se va scrie regulamentul", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Diferenţialul de dobândă a determinat până acum firmele şi populaţia să-şi asume riscul valutar şi să se împrumute în valută la dobânzi semnificativ mai mici decât cele în lei. În plus, băncile au avut resurse preponderent în valută şi, în consecinţă, au preferat să dea credite în valută. În aceste condiţii, ponderea împrumuturilor în valută în total credite se apropie de 70%.

IMM-urile au fost lovite puternic de criză şi multe firme au intrat în faliment. Modificarea regulilor privind creditarea în valută a IMM-urilor vine pe fondul ponderii mare a creditelor în devize străi­ne pentru aceste firme şi a gradului înalt de neperformanţă. Pe partea de cre­ditare în valută a populaţiei, cele mai recente reglementări au fost aprobate în toamna anului 2011, după mai multe săp­tămâni de confuzii şi declaraţii ezitante. Reglementările vizează limitări ale creditului de consum, iar în cazul creditelor imobiliare, clienţii care obţin venituri în lei trebuie să aibă un avans de minim 25% pentru creditele în euro şi de 40% pentru creditele în alte valute. Pentru gradul maxim de îndatorare a populaţiei, băncile trebuie să ia în calcul riscul valutar, riscul de rată a dobânzii şi riscul de diminuare a veniturilor disponibile pe perioada de derulare a creditului.

Intenţia schimbării regulamentului pentru creditarea IMM-urilor în valută a fost inclusă şi în Raportul BNR asupra Stabilităţii Financiare pe 2012.

"Ponderea mare a creditelor în valută acordate IMM (în mare parte neprotejate la riscul de curs de schimb) va conduce probabil la iniţierea de măsuri pentru extinderea reglementărilor privind creditarea în valută la toţi debitorii neprotejaţi faţă de acest risc, inclusiv IMM, în conformitate cu recomandările Consiliului European pentru Riscul Sistemic", se arată în raportul BNR.

Întreprinderile mici şi mijlocii au înregistrat în acest an un risc de credit în creştere, cu o rată a împrumuturilor neperformante de 23,2% în iulie, faţă de 15,1% în decembrie 2010, în timp ce în cazul companiilor rata creditelor neperformante a fost de 4,3%.

Şeful Asociaţiei Române a Băncilor a explicat că IMM -urile pot avea încasări temporare în valută, fiind posibil să aibă în prezent o piaţă în România, iar peste câteva luni sau câţiva ani să găsească alte pieţe externe de desfacere, de unde să încaseze euro. În aceste condiţii, s-ar impune o flexibilitate a regulamentului, astfel încât IMM-urile să aibă posibilitatea să "îşi modifice status-ul" în funcţie de situaţia cash-flow-ului.

"Un IMM poate avea încasari în valută vremelnice. Are o piaţă acum în România, dar asta nu înseamnă că peste o perioadă de câteva luni sau câţiva ani nu găseşte să vândă «caşcavalul» în Bulgaria sau în altă ţară, de unde va încasa euro. Deci trebuie să facem regulamentul - mă refer în primul rând la BNR şi la noi, comunitatea bancară - sa fie un regulament deosebit de flexibil - care să permită unei societăţi comerciale, unui IMM, să-şi modifice statusul în funcţie de cash -flowul pe care urmează sau pe care îl are la un anumit moment", a mai spus Gheţea.

BNR va trebui să ia o decizie privind reglementarea creditării în valută a IMM-urilor până la sfârşitul acestui an.