MCSI: Operatorii telecom vor investi peste un miliard de euro în următorii ani, în licenţe şi reţele

Autor: Adrian Dumitrache 24.09.2012

"Din perspectiva beneficiilor pentru statul român, acesta va încasa peste 682 milioane de euro numai din costurile licenţelor. Dacă adăugăm la aceasta şi investiţiile care se vor face, atunci putem vorbi de peste un miliard de euro", a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dan Nica, într-un comunicat.

El a adăugat că licitaţia de spectru a fost un succes şi, totodată, dovada că România a reuşit să organizeze la standarde internaţionale cea mai mare licitaţie din istoria telecom autohtonă.

"Avem patru operatori naţionali şi o creştere de 77% a cantităţii de spectru pentru comunicaţii mobile. Din această perspectivă, putem anticipa că vom vedea o piaţă a telecomunicaţiilor mult mai activă, cu servicii 4G şi servicii în premieră, la o calitate mult ridicată. O a ltă veste bună este că aproape 700 de sate şi comune nedeservite în prezent vor beneficia de servicii 3G. Sperăm că operatorii nu se vor dezminţi nici la nivelul tarifelor pe care le vor practica de acum înainte", a mai spus Nica.

Autoritatea naţională de teleco,m (ANCOM) a anunţat luni, într-o conferinţă, că operatorii Orange, Cosmote, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz.

Defalcat, Vodafone România va plăti 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achiziţionat vizează furnizarea de servicii telecom 4G (generaţia a patra).

Calculată după costul de pornire al licenţelor, valoarea licitaţiei se ridica la 726,8 milioane de euro.

Potrivit ANCOM, spectrul de frecvenţe vândut celor cinci operatori reprezintă 85% din totalul scos la licitaţie şi 94% din valoarea licenţelor scoase la vânzare.