Guvernul Ponta a îndeplinit condiţiile din acordul cu FMI

Autor: Cristian Hostiuc 25.09.2012

Boardul Fondului Monetar Internaţional va lua în discuţie vineri noaptea, pe 28 septembrie, situaţia îndeplinirii condiţiilor din acordul cu FMI.

Conform unor surse de pe piaţa financiară, pentru evaluarea de la finalul lunii septembrie condiţiile au fost îndeplinite: lansarea prospectului pentru vânzarea unui pachet de acţiuni la Transgaz, nivelul arieratelor bugetelor locale, majorarea preţului la gaze şi lansarea licitaţiei la Oltchim.

Pentru această evaluare din septembrie nu sunt probleme, iar boardul va aproba eliberarea unei noi tranşe din împrumutul de 4 miliarde de euro. Tranşele din acest împrumut sunt la dispoziţia României, dar Guvernul a menţionat că nu doreşte să le tragă.

Privatizarea Oltchim va suscita discuţii în această săptă­mână având în vedere rezultatul ei, cu vedeta de televiziune Dan Diaconescu în post de câştigător. Luni dimineaţă, el trebuia să semneze contractul de privatizare, iar peste o săptămână să vireze cele 203 milioane de lei promişi în licitaţie. Având în vedere rezultatul şi circul mediatic, sunt anumite discuţii dacă guvernul Ponta trebuia să se grăbească cu licitaţia având în vedere că interpretarea condiţiei din acordul cu FMI implica doar lansarea ei, nu şi impunerea unui termen privind semnarea contractului.

Întrebarea în acest moment este dacă România va reuşi în 2012 să înregistreze o creştere economică de peste 1%. Producţia agricolă slabă din cauza secetei, suprapusă pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene şi dezastrul de la absorbţia fondurilor UE, îşi vor pune în mod cert amprenta asupra economiei locale. FMI a ajustat prognoza de creştere economică semnificativ în jos de FMI, de la 1,5% la 0,9%.