Doi traderi agricoli sunt în discuţii pentru preluarea producătorului de pâine Pambac

Autor: Gabriel Razi 24.09.2012

Familia Grigoriu, proprietarii traderului de îngrăşăminte Comfert, şi omul de afaceri Anton Guţu, cel care deţine traderul de cereale Popasul Trebeş, grupuri cu afaceri cumulate de 620 mil. lei (aproape 150 mil. euro) discută preluarea producătorului de pâine Pambac din Bacău, firmă cu vânzări de 196 mil. lei (46 mil. euro).

Traderii de cereale şi îngrăşăminte Comfert şi Popasul Trebeş, ambele companii cu sediul în Bacău, sunt în discuţii pentru preluarea producătorului din industria de morărit şi panificaţie Pambac, care deţine o fabrică în acelaşi oraş, au declarat pentru ZF surse apropiate discuţiilor. Tranzacţia, evaluată la peste 10 milioane de euro, ar urma să ajungă pe masa Consiliului Concurenţei în perioada imediat următoare, potrivit altor surse.

"Comfert Bacău şi Popasul Trebeş sunt interesaţi de această preluare pentru a-şi diversifica gama de produse incluzând pe lângă îngraşăminte, seminţe şi pesticide şi făina, mălăiul sau pastele făinoase. De asemenea, cele două companii sunt interesate să îşi minimizeze riscul de fluctuaţie al preţului la cereale şi să intre pe piaţa panificaţiei", afirmă una dintre sursele ZF.

Alin Giurea, preşedintele consiliului de administraţie al Pambac Bacău, a negat informaţiile referitoare la o posibilă vânzare a companiei. În acelaşi timp, oficialii Comfert şi Popasul Trebeş nu au comentat în niciun fel pe marginea acestor informaţii până la închiderea ediţiei.

Dacă tranzacţia se va finaliza, Comfert Bacău şi Popasul Trebeş ar urma să facă pasul către "clubul" traderilor agricoli care au făcut tranziţia de la comerţ către afacerile din producţie şi procesare. Cu toate acestea, concretizarea discuţiilor într-o tranzacţie nu este certă.

În trecut şi Agricover, unul din primii cinci jucători de pe piaţa comerţului cu cereale, şi-a încercat norocul pentru câţiva ani pe piaţa uleiului vegetal pentru ca ulterior compania să facă un exit din această industrie. Între marii traderi de materii prime agricole prezenţi local doar grupurile americane Cargill şi Bunge deţin unităţi de procesare în România pe piaţa uleiului vegetal.

"Comfert şi Popasul Trebeş ar urma să aibă prin această tranzacţie posibilitatea de a-şi consolida poziţia de traderi în special pe piaţa grâului prin oportunitatea încheierii unor tranzacţii cu marii producători de grâu prin care companiile să le poată livra acestora inputuri agricole (seminţe, pesticide, etc. - n. red.) în schimbul producţiei totale sau parţiale de grâu", explică sursele.

O afacere de aproape 200 mil. lei/an

La mijlocul discuţiilor dintre traderii băcăuani şi producătorul de pâine se află un business care a încheiat anul trecut cu afaceri de 196 milioane de lei, în creştere cu 7,6% faţă de anul 2010. Producătorul din industria de morărit şi panificaţie deţine o fabrică cu o capacitate de 100 de tone/zi, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR), dar şi o reţea de 14 magazine alimentare în oraşul Bacău.

Deşi se numără între primii zece jucători din industria de morărit şi panificaţie, Pambac Bacău s-a mulţumit până în prezent cu statutul de jucător regional pe această piaţă. Compania nu a pus până în prezent în mişcare o strategie pentru a "ataca" primele poziţii în topul producătorilor de pâine. Vârful clasamentului jucătorilor de pe piaţa de panificaţie este dominat de companii precum Boromir, Vel Pitar sau Titan. Pambac şi-a bugetat pentru acest an investiţii de 0,4 milioane de euro, bani cu ajutorul cărora compania intenţionează să facă achiziţii şi să lanseze noi branduri, potrivit unor informaţii anterioare.

Producătorul de pâine este deţinut de membrii consiliului de administraţie, compania fiind privatizată la începutul anilor 1990 prin metoda MEBO, mişcare prin care acţiunile au fost distribuite angajaţilor.

Din consiliul de administraţie al Pambac fac parte Alin Giurea (52 de ani), Cornelia Prigoreanu (50 de ani), Daniel Dănescu (45 de ani), Liliana Savin (40 de ani), Stela Grigore (69 de ani), Ioan Iancu (72 de ani) şi Dan Chiriac (66 de ani), arată datele de la Registrul Comerţului.

Cine sunt posibilii cumpărători?

Comfert şi Popasul Trebeş, cei doi traderi interesaţi de preluarea operaţiunilor Pambac, au încheiat anul trecut cu afaceri cumulate de 620 de milioane de lei, într-un ritm de creştere accelerat.

Astfel, Comfert a închis bilanţul din 2011 cu o cifră de afaceri de 389 milioane lei, în creştere de 2,5 ori faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF). Mai dinamic, Popasul Trebeş a terminat anul 2011 cu afaceri de 233 milioane lei, de aproape şase ori mai mari decât cele din anul anterior.

Atât Comfert, cât şi Popasul Trebeş sunt businessuri de tip antreprenorial puse pe picioare de oameni de afaceri români.

Comfert, companie deţinută de familia Grigoriu, a fost pusă pe picioare de la zero în urmă cu 12 ani de un director al combinatului chimic din Bacău. Acum compania este condusă de Cătălin Grigoriu, fiul fondatorului Comfert.

Traderul de îngrăşăminte, seminţe şi cereale deţine silozuri şi magazii cu o capacitate totală de aproximativ 70.000 de tone în Galaţi, Iaşi, Neamţ, dar şi Călăraşi sau în judeţul Olt.

De cealaltă parte, Popasul Trebeş, companie deţinută de omul de afaceri Anton Guţu, este un trader cu o poziţie discretă, similară cu a grupurilor multinaţionale de pe această piaţă. Popasul Trebeş deţine în judeţul Bacău o magazie pentru stocarea cerealelor cu o capacitate de 12.000 de tone.