Noua lege a sănătăţii mai are nevoie de dezbateri pentru că ridică multe întrebări

Autor: Corina Mirea 25.09.2012

Producătorii de medicamente şi jucătorii de pe piaţa serviciilor medicale spun că sistemul de sănătate nu ar avea nevoie neapărat de o reformă fundamentală, însă ministrul actual al sănătăţii precizează că va încerca în continuare să spargă monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin noua lege a sănătăţii.

Legea sănătăţii intră pentru dezbateri în Parlament în prima săptămână din decembrie, prilej cu care se vor publica şi rezultatele studiului de impact realizat de autorităţi la cererea FMI şi UE, a spus Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii la evenimentul ZF Pharma Summit 12, organizat ieri de ZF. Potrivit acestuia, principalele prevederi din noua lege au în vedere spargerea monopului actualei Case Naţionale de Asigurări de Sănătate prin reorganizarea sa în societăţi mutuale. Astfel, socie­tăţile de asigurări private vor putea încheia contracte direct cu statul şi vor putea primi bani în contul contribuţiilor obligatorii ale angajaţilor. De altfel, după implementarea acestui proiect, cei care vor opta pentru un pachet de servicii de sănătate de bază vor putea opta la acelaşi asigurător şi pentru unul facultativ.

Dacă va fi implementată noua lege, aceasta va marca schimbarea fundamentală a modului în care funcţionează sistemul actual de sănătate. "Se desfiinţează monopolul Casei Naţionale de Asigurări, iar actualele case de asigurări de sănătate se vor reduce ca numar prin reorganizarea lor ca asocialţii non-profit. Apoi, se deschide posibilitatea creării şi altor asociaţii mutuale de asigurări de sănătate pentru a asigura şi o competiţie mai mare", a spus Vasile Cepoi în cadrul evenimentului ZF Pharma realizat în parteneriat cu Vodafone, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), Sanofi, Roche, Janssen, International Hotels şi BSS.

Ce spun actorii din sistem