Cîrstoiu, Spitalul Universitar de Urgenţă: Coplata poate rezolva problemele financiare ale sănătăţii, dar dacă este tratată serios

Autor: Alexandru Matei 25.09.2012

Coplata poate fi o soluţie pentru rezolvarea problemelor de finanţare din sistemul de sănătate, mai ales că trecem printr-o perioadă cu mari probleme cu banii, a spus Cătălin Cîrstoiu, directorul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti în cadrul ZF Pharma Summit 12.

“Problema fundamentală e cum colectăm acele asigurări obligatorii de sănătate. O coplată, introdusă în modul serios, cu un pachet de bază, minim, de servicii, suportat prin asigurare, ar rezolva problema în contextul în care banii sunt cum sunt. Eu nu cred că soluţia e să fragmentăm o structură cum e Casa de Asigurări”, crede Cîrstoiu.

“Vorbim într-o perioadă în care sunt mari lacune financiare. Mulţi spun: cum de finanţăm spitale private şi nu publice? E o gândire rigidă. Când îţi asumi un serviciu medical ţi-l asumi până la capăt. Sunt spitale private care după intervenţie trimit pacientul în spitalul public. Să nu ne imaginăm că spitalele publice sunt singurele cu probleme. Problemele există şi în sistemul privat”, a adăugat Cîrstoiu.