Einte Elsinga, MSD Olanda: În fiecare an olandezii îşi pot schimba asigurătorul. Menţinem o concurenţă benefică pentru pacienţi

Autor: Alexandru Matei 25.09.2012

Concurenţa este în beneficiul pacienţilor, iar statul olandez încearcă să menţină continuu în stare de alertă asigurătorii pentru a oferi servicii cât mai bune cetăţenilor, a spus Einte Elsinga, invitatul special al celei de a doua zile a ZF Pharma Summit 12.

“Concurenţa este ceea ce căutăm în sistemul de sănătate. Astfel ajungem la un triunghi cu cei trei mari jucători din sistemul olandez de sănătate: asigurători, furnizori şi pacienţi. Concurenţa înseamnă că fiecare individ poate alege în fiecare an un alt asigurător. Clientul poate, la începutul anului, să schimbe compania de asigurare. Scopul este să ţinem companiile în stare de alertă”, a spus Elsinga.

“Plata în sistem este pe două paliere: o taxă care merge în fondul central, plătită ca impozit, şi o primă nominală fixă, care poate diferi de la un asigurător la altul. Preţul este deci prima componentă a concurenţei între asigurători”.