Deva: Facturile la încălzire se vor menţine la nivelul iernii trecute, Primăria acordând subvenţii

Autori: Pacala Dana , Nicoleta Medrea 25.09.2012

Primarul din Deva, Petru Mărginean, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că de la bugetul local se va subvenţiona preţul energiei termice pentru populaţie, pentru încălzirea locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termoficare.

"Vom continua să acordăm subvenţii pentru energia termică. Populaţia va plăti, la iarnă, 174 de lei pe gigacalorie, la care se va adăuga subvenţia în valoare de 60,3 lei pe gigacalorie", a afirmat primarul.

Pentru iarna 2012-2013, Primăria Deva a inclus în proiecţiile bugetare o sumă de 2,4 milioane de lei pentru subvenţionarea încălzirii pentru populaţie, fondurile fiind calculate pentru un consum de circa 40.000 de gigacalorii, similar celui din sezonul rece trecut.

Primarul Devei a anunţat că instituţia susţine şi un program de contorizare individuală a apartamentelor racordate la sistemul de termoficare, astfel încât fiecare familie să plătească atât cât consumă. Pentru montarea gigacalorimetrelor individuale este suficient ca asociaţiile de proprietari să depună o cerere la sediul Primăriei. Costurile proiectului vor suportate iniţial de la bugetul local, cetăţenii urmând să restituie banii către Primărie în tranşe lunare egale, timp de trei până la cinci ani.

Jumătate dintre cele aproximativ 20.000 de locuinţe din Deva sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

În luna decembrie 2011, devenii au plătit pentru încălzirea unei garsoniere între 150 şi 200 de lei, în funcţie de nivelul la care au ţinut repartitoarele. Facturile pentru familiile care locuiesc la două camere au variat între 210 şi 250 de lei în luna decembrie 2011, în timp ce pentru apartamente cu trei camere au oscilat între 250 şi 270 de lei.