Condamnaţi la genialitate/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 28.09.2012

Filip-Lucian Iorga în dialog cu Alexandru Paleologu

Breviar pentru păstrarea clipelor

Editura Humanitas

"O carte se scrie pentru placerea ta sau a altcuiva. Nu am de unde sa stiu daca lucrurile pe care le-am spus vor face placere si altcuiva, stiu insa ca noi am facut treaba asta din placere, chiar daca nu duce la nimic. Dar sa zicem ca a fost macar o zi cu soare, in care am fost fermecatori si am avut inspiratia unor replici ingenioase, de care nu ne rusinam. E o splendoare si o minune. Numai pentru asta, si a meritat. Noi n-am facut altceva decat sa stam la taclale. A fost o mare bucurie sa ne vedem, sa stam de vorba, sa petrecem clipe impreuna. In definitiv, marea dorinta a omului este aceea de a pastra clipa. Eu cred ca putem eterniza clipele fecunde si inspiratoare: un ton al vocii, o privire, un gest, un zambet sau o lacrima care, prin gratia si armonia lor, creeaza o frumusete nepieritoare. Restul e zadarnic. Carticica aceasta nu se vrea altceva decat o colectie de clipe trecatoare si vesnice." (Alexandru Paleologu)

Norman Manea

Cartea fiului

Editura Polirom


Editia a II-a. "Publicata initial in 1976, Cartea fiului face parte din ciclul "variantelor la un autoportret", alaturi de Captivi. Intr-un text dens, Norman Manea vorbeste despre viata pictorului renascentist Piero di Cosimo si despre viata Siei Strihan - incarnare a imaginii Simonettei Vespucci pictate de acesta, dar si despre lupta ilegala, totul pe fundalul unei epoci reconstituite cu mare fidelitate. Un text in care, dincolo de obsesiile legate de moarte, de spaime si de gesturile pline de curaj, de suferinta si bucurie, principala preocupare a personajelor este sa supravietuiasca si sa-si mentina moralitatea, in ciuda banalitatii si a rutinei existentei."


Ion Mărculescu

Haralamba

Editura Trei

Cartea a patra din ciclul "Jurnalul de al Marcona". Un roman sub formă de jurnal. "Ca să fiu sincer, mă dau în vânt şi după cărţile ceva mai filosofice, care conţin elemente moralizatoare. De exemplu, dintr-o carte despre destin, am aflat că acesta (destinul!) îţi joacă feste şi că nu trebuie să te încrezi în el. Pe de altă parte, se spune că destinul e forma supremă a libertăţii răpite! Tu vrei să devii morcov sau foaie de varză, iar destinul te împinge să fii cu totul altceva, împotriva voinţei tale, de exemplu să fii Beethoven sau Einstein. Te zbaţi, dai din picioare ca un copil răzgâiat, ţipi că nu vrei, dar destinul te împinge să fii Napoleon, Platon sau Gheorghe din Vale. Ai vrea să mori prost, dar să fii condamnat să ajungi genial este la fel de dureros cu a dori să ajungi genial, dar să fii condamnat să rămâi pentru o vecie prostul-proştilor."

Ciprian Mitoceanu

În sângele tatălui

Millennium Books

Ciprian Mitoceanu s-a născut la Suceava, în 1976 şi este absolvent al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe, secţia Istorie-geografie, Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava. A publicat romanele "Colţii" şi "Amendamentul Dawson". Din aceeaşi serie face parte şi romanul de faţă, care aprofundează tema unei societăţi în care ierarhia socială se stabileşte pe baza înzestrării genetice, şi se întreabă, între altele, care ar putea fi rolul şi locul unui serial killer într-o astfel de societate.

Ann Cleeves

Negru de corb (vol 2)

Crime Scene Publishing

Traducere din limba engleză de Monica Ramirez şi Raluca Ştefan. Ann Cleeves este o autoare britanică şi trăieşte în West Yorkshire. "Negru de corb", cu titlul original "Black Raven", este prima parte a Cvartetului Shetland (acţiunea celor patru romane are loc în Insulele britanice Shetland). Volumul a fost premiat cu Duncan Lawrie Dagger Award în 2006, la categoria cel mai bun roman. Am prezentat prima parte a acestui volum în numărul din 31 august al "Ziarului de duminică". Punctul de plecare: o adolescentă de şaisprezece ani este găsită strangulată într-o dimineaţă de iarnă. Detectivul însărcinat cu soluţionarea cazului e convins că faptaşul este altul decât cel auzat de localnici. Iniţial autoarea a dorit un roman independent, singular, apoi a promis un cvartet, dar în curând va apărea în Marea Britanie al cincilea volum al seriei. Până la traducerea în româneşte a tuturor acestor cărţi va mai trece o vreme.

Raymond Chandler

Doamna din lac

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Corneluia Bucur şi Virgil Stanciu. Al patrulea roman din cele şase pe care le-a dus la bun sfârşit Raymond Chandler, "Doamna din lac" confirmă forţa literaturii sale şi farmecul unei scriituri care a captivat milioane de cititori. Este o poveste despre patimă şi trădare, în care cititorii se întâlnesc din nou cu Philip Marlowe din Los Angeles. O femeie dispare dintr-un orăşel de munte. Hotărât să elucideze enima, detectivul începe o investigaţie în care neputinţele, temerile, obsesiile şi dorinţele oamenilor joacă un rol principal. Romanul a fost publicat în 1943.