Portughezii de la EdP intră pe energie solară după ce au ridicat în Dobrogea şi Moldova 100 de eoliene

Autor: Roxana Petrescu 25.09.2012

Grupul energetic Energias de Portugal (EdP), unul dintre cei mai activi investitori din România în ceea ce priveşte domeniul eolian, şi-a făcut intrarea şi în sectorul parcurilor solare prin preluarea unui portofoliu de proiecte a căror valoare ar putea ajunge la 120 de milioane de euro.

Potrivit celor mai recente date ale Transelectrica, la începutul lunii septembrie EdP deţinea cinci parcuri eoliene funcţionale în România, patru amplasate în regiunea Dobrogei şi unul în Moldova cu o capacitate totală de 285 MW. Ţinând cont că valoarea medie a investiţiei într-un MW produs prin energie eoliană este de circa 1,5 milioane de euro, înseamnă că până în acest moment portughezii au alocat fonduri de peste 400 de milioane de euro pentru proiectele din România.

Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, EdP a utilizat pentru parcurile din România turbine livrate de grupul danez Vestas, liderul mondial al producţiei de "mori de vânt". Pornind de la capacitatea individuală a turbinelor montate, calculele ZF bazate pe datele din piaţă arată că până în acest moment EdP a montat aproape 100 de eoliene în cele cinci parcuri eoliene funcţionale.

Apetitul portughezilor pentru segmentul energiei eoliene pare a nu se fi potolit, dar odată cu continuarea investiţiilor în acest sector EdP a pus ochii şi pe sectorul energiei solare, domeniu despre care specialiştii din piaţă spun că este noua vedetă a energiilor regenerabile. "Schoenherr a fost implicată în cursul acestui an într-un număr semnificativ de tranzacţii în energie, în special energie regenerabilă (vânt, solar, micro-hdrocentrale şi biomasă). O parte dintre aceste tranzacţii sunt confidenţiale, iar altele sunt încă în derulare, nefiind închise la acest moment. Putem menţiona la acest moment achiziţionarea de către clientul nostru EdP a unui proiect eolian de 28 MW şi a unui portofoliu de proiecte de energie solară de aproximativ 60 MW", spune Monica Cojocaru, avocat în cadrul Schoenherr şi Asociaţii.

Reprezentanta casei de avocatură nu a oferit detalii legate de identitatea vânzătorului sau despre amplasarea proiectelor solare preluate de EdP. Potrivit informaţiilor disponibile, pentru a dezvolta 1 MW într-un parc solar este necesară o investiţie de 2 milioane de euro, astfel că dacă EdP va ridica toţi cei 60 de MW achiziţionaţi, investiţiile portughezilor în acest domeniu ar putea ajunge la 120 de milioane de euro. "România este la acest moment una dintre cele mai atrăgătoare destinaţii pentru investiţii verzi din Europa în contextul schemei de suport generoase", a mai precizat Monica Cojocaru.

Reprezentanta Schoenherr indică astfel care a fost principalul magnet care i-a atras pe investitori în România în proiecte de energie regenerabilă. Generozitatea schemei de sprijin acordate se vede mai ales în dezvoltarea rapidă a proiectelor eoliene. Astfel, dacă în 2009 în România funcţionau numai 14 MW în proiecte eoliene, azi sunt peste 1.300 MW după investiţii de mai bine de 2 miliarde de euro. Capacitatea acestor proiecte este comparabilă cu cea a celor două reactoare funcţionale ale centralei nucleare de la Cernavodă. Acum însă, atenţia investitorilor este captată de energia solară, aceasta fiind forma de energie care beneficiază de cel mai mare suport dintre toate formele de energie verde.