Lucia Hossu Longin, membru în CA al TVR: Eu cred în decizia corectă a Parlamentului

Ziarul Financiar 26.09.2012

"Este de fapt cu aviz de neconstituţionalitate. Legalitatea stă în mâna Parlamentului. Nu am văzut în Legea 41 nicărieri că poate desfiinţa Curtea Constituţională un Consiliu de Administraţie care se află în subordinea Parlamentului. Eu sunt relaxată pentru că orice soluţie va adopta Parlamentul va fi o soluţie bună", a declarat Lucia Hossu Longin.

Ea a spus că membrii CA au fost numiţi legal de Parlament, în baza Legii 41 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune.

"Sigur că dacă Parlamentul va decide altă componenţă a CA, se va putea face, nu este un capăt de ţară", a spus Lucia Hossu Longin, precizând că nu crede că hotărârea Curţii Constituţionale va afecta deciziile deja luate de actualul CA, printre care se numără şi cele privind redresarea economică a TVR şi cele privind declanşarea procedurii de concediere colectivă.

"Deciziile luate de noi sunt perfect legale şi suntem îndreptăţiţi să luăm decizii", spune Lucia Hossu Longin. "Avizul de neconstituţionalitate s-a referit la componenţa CA, în care nu sunt locurile PDL. Şi nu ştiu de ce PDL nu s-a bătut pentru ele atunci şi vrea acum să zdruncine această instituţie care e oricum zdruncinată", a precizat Lucia Hossu Longin.

Actualul Consiliu de Administraţie al Societăţii Română de Televiziune va fi desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 25 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTV este neconstituţională.

După publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, cei opt membri desemnaţi de la PSD, PNL UDMR şi UNPR în actualul Consiliu de Administraţie al SRTV îşi vor pierde funcţiile.

Partidul Democrat Liberal a contestat la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind noul Consiliu de Administraţie al SRTV, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL, susţinând că decizia "nu corespunde algoritmului politic".

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, declara în iunie că, potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTV aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri.

În 25 iunie, majoritatea liderilor de grupuri parlamentare au stabilit că în CA al SRTV vor fi câte trei reprezentanţi de la PSD şi PNL şi câte unul de la UDMR şi UNPR.

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Conform Legii 41/1994, listele de candidaţi se înaintează Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel, grupurile parlamentare din cele două Camere înaintează propuneri pentru opt locuri, preşedintele României pentru un loc, Guvernul pentru un loc, personalul de specialitate desemnează, prin vot secret, candidaţi pentru două locuri, grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

Din actualul CA al TVR fac parte: Claudiu Săftoiu (nominalizat de PNL), preşedintele-director general al TVR, Anne Jugănaru (nominalizată de PSD), Claudiu Brînzan (nominalizat de PSD), Cristian Niţulescu (nominalizat de PSD), Lucia Hossu Longin (nominalizată de PNL), Irina Radu (nominalizată de PNL), Nicoleta Nicolicea (nominalizată de UNPR), Nagy Zoltan Levente (nominalizat de UDMR), Raico Cornea (nominalizat de grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale), Romina Gabriela Surugiu (nominalizată de Administraţia prezidenţială), Gabriel Tufeanu (nominalizat de Guvernul României), Valentin Nicolau (ales de salariaţii TVR) şi Sorin Burtea (ales de salariaţii TVR).