Valentin Nicolau şi Sorin Burtea: Decizia Curţii Constituţionale este justă

Autor: Alina Dan - Mediafax 26.09.2012

Ambii reprezentanţi ai salariaţilor Televiziunii Române în Consiliul de Administraţie au apreciat că decizia Curţii Constituţionale vine într-un moment greu pentru televiziunea publică şi că implicaţiile desfiinţării actualului Consiliu de Administraţie al SRTv îi vizează în primul rând pe angajaţii instituţiei în care a fost declanşată deja procedura de concediere colectivă.

"De la început am spus că nu este o treabă normală şi am spus de la început că trebuie să lase şi membrii TVR, cu atât mai mult cu cât majoritatea nu mai era la ei. Dacă s-a ales altfel, treaba lor. Aşa că am aşteptat să vină decizia Curţii Constituţionale care să regleze treburile. În contextul de acum, hotărârile actualui CA (Consiliu de Administraţie - n.r.) sunt invalide, iar mai importantă decât orice este soarta celor peste 1.000 de angajaţi care trebuie daţi afară. Acum ar trebui să se revoce această hotărâre de concediere colectivă şi, chiar dacă procedura de concediere colectivă a început, ea poate fi oprită instantaneu", a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Burtea.

El a precizat totuşi că este de acord cu restructurarea TVR. "Suntem de acord cu restructurarea, dar nu cu un asemenea măcel. Noi vrem să dăm afară 200 - 300 de oameni care nu au făcut treabă sau au fost angajaţi politic, pe pile şi cu lefuri mari, oameni care au o mare discrepanţă între ceea ce fac şi ceea ce primesc, faţă de alţii care muncesc mult mai mult şi primesc mai puţin, dar nu să dai 1.000 de oameni afară. Şi Parlamentul trebuie să facă ceva pentru a-i angaja (pe angajaţii TVR - n.r.), pentru că el ne-a băgat în rahatul ăsta, ei ne-au obligat să luăm lucruri care nu erau rentabile, ei ne-au obligat să dăm, bani pe meciuri sau pe simpozioane despre care tot ei ştiau că nu avem de unde să ne scoatem banii. Tot ei au nominalizat doi preşedinţi cum ar fi Giurgiu sau Lăzescu (Tudor Giurgiu şi Alexandru Lăzescu, foşti preşedinţi-directori ai TVR, n.r.) care au fost nişte loaze, care nu au făcut nimic şi şi-au bătut joc de oameni", a mai spus Sorin Burtea.

Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale este considerată "normală" şi de Valentin Nicolau. Acesta a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că "niciodată nu se întâmplă să nu fie respectată legea iar legea privind formarea Consiliului de Administraţie a TVR este foarte clară".

"Numai că prin întoarcerea la starea de la sfârşitul lunii iulie, televiziunea publică se află într-o situaţie mai proastă şi mai periculoasă decât atunci, şi în sens economic, şi în sensul faptului că s-a declanşat o procedură de concediere colectivă, care se află la jumătate - luni ar fi trebuit să înceapă evaluările. În contextul acesta, deciziile nu sunt invalide. Nu cunosc un precedent în acest sens, dar deciziile nu sunt invalidate decât dacă sunt atacate. Chiar şi deciziile de desfiinţare a TVR Cultural şi TVR Info se pot invalida dacă sunt atacate şi se demonstrează că au fost injuste. Dar, doresc să amintesc încă o dată că starea în care este acum TVR este mult, mult mai gravă decât la momentul sfârşitului de iulie, iar misiunea de a repara este mult mai grea decât atunci", a spus Valentin Nicolau.

Actualul Consiliu de Administraţie al Societăţii Română de Televiziune va fi desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 25 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTV este neconstituţională.

După publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, cei opt membri desemnaţi de la PSD, PNL UDMR şi UNPR în actualul Consiliu de Administraţie al SRTV îşi vor pierde funcţiile.

Partidul Democrat Liberal a contestat la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind noul Consiliu de Administraţie al SRTV, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL, susţinând că decizia "nu corespunde algoritmului politic".

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, declara în iunie că, potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTV aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri.

În 25 iunie, majoritatea liderilor de grupuri parlamentare au stabilit că în CA al SRTV vor fi câte trei reprezentanţi de la PSD şi PNL şi câte unul de la UDMR şi UNPR.

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Conform Legii 41/1994, listele de candidaţi se înaintează Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel, grupurile parlamentare din cele două Camere înaintează propuneri pentru opt locuri, preşedintele României pentru un loc, Guvernul pentru un loc, personalul de specialitate desemnează, prin vot secret, candidaţi pentru două locuri, grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

Din actualul CA al TVR fac parte: Claudiu Săftoiu (nominalizat de PNL), preşedintele-director general al TVR, Anne Jugănaru (nominalizată de PSD), Claudiu Brînzan (nominalizat de PSD), Cristian Niţulescu (nominalizat de PSD), Lucia Hossu Longin (nominalizată de PNL), Irina Radu (nominalizată de PNL), Nicoleta Nicolicea (nominalizată de UNPR), Nagy Zoltan Levente (nominalizat de UDMR), Raico Cornea (nominalizat de grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale), Romina Gabriela Surugiu (nominalizată de Administraţia prezidenţială), Gabriel Tufeanu (nominalizat de Guvernul României), Valentin Nicolau (ales de salariaţii TVR) şi Sorin Burtea (ales de salariaţii TVR).