Schimbare de gardă la Eximbank după trei ani: Traian Halalai, Paul Ichim şi Mihai Mandreş formează noua echipă propusă astăzi la AGA

Autor: Razvan Voican 26.09.2012

Astăzi începând cu ora 12:00 Adunarea Generală a Acţionarilor a băncii de stat Eximbank ar urma să ia în discuţie numirea unei noi echipe de top management, propunerile susţinute de Ministerul Finanţelor ca acţionar majoritar fiind Traian Halalai - preşedinte, Paul Ichim - vicepreşedinte şi Mihai Mandreş - vicepreşedinte.

Schimbarea vechii garnituri formate din Ionuţ Costea, Paul Ichim şi Luminiţa Manolache ar avea loc în condiţiile în care mandatele primite de aceştia în 2009 au ajuns la final. Statul este acţionar majoritar al Eximbank cu peste 95% din capital, în timp ce SIF Oltenia are 3,27%, iar restul este împărţit între SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Muntenia. În aceste condiţii, politicul are în mod obişnuit un cuvânt decisiv în stabilirea conducătorilor instituţiei de credit, "tradiţia" fiind respectată şi de această dată.

Abordarea a devenit însă mai nuanţată în ultimii ani: pe de-o parte, Banca Naţională este foarte riguroasă în analizarea candidaturilor avansate pentru managementul celor două bănci de stat CEC Bank şi Eximbank şi descurajează întreruperile de mandate pe considerente legate de rotaţia partidelor la putere, pe de alta contractele de management asigură o protecţie solidă ocupan­ţilor funcţiilor de preşedinte, îndreptăţindu-i pe aceştia să primească pachete compensatorii în sume care de ceva timp i-au descurajat pe diferiţii guvernanţi să decidă schimbări nejustificate direct de performanţa managerială înainte de expirarea mandatelor.

În ultimul deceniu, toţi preşedinţii Eximbank au avut mandate complete: Mariana Diaconescu - în perioada 2011 - 2005, Carmen Radu - între 2005 şi 2009 şi Ionuţ Costea din 2009 până în prezent.

Costea, cumnatul senatorului Mircea Geoană căzut în dizgraţia PSD în 2011, dar în curs de reapropiere de partidul pe care l-a condus circa cinci ani, a fost instalat la conducerea Eximbank în prima parte a lui 2009, când PSD se afla la guvernare împreună cu PDL, beneficiind de susţinerea social-democraţilor.

PSD se află şi astăzi la putere, însă actualul premier Victor Ponta care deţine şi funcţia de preşedinte al PSD a hotărât să-l înlocuiască pe Ionuţ Costea cu Traian Halalai, 42 de ani, care începând din 2006 a fost director general adjunct (CFO) al Băncii Româneşti - filiala locală a grupului elen NBG.

Din vechea echipă Ponta a acceptat păstrarea lui Paul Ichim pe un post de vicepreşedinte, acesta fiind între altele un apropiat al lui Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu managementul datoriei publice.

Odată cu Ionuţ Costea ar urma să plece şi Luminiţa Manolache, pe care acesta o adusese de la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, unde lucraseră împreună mai mulţi ani.

Postul de vicepreşedinte al Luminiţei Manolache ar urma să fie ocupat de Mihai Mandreş, 45 de ani. El a lucrat mai mulţi ani la ING Bank, inclusiv pe poziţia de chief FX dealer la ING Bank, iar mai apoi a plecat în Eximbank. De asemenea, de anul trecut se ocupă de un pub din centrul vechi al Bucureştiului împreună cu un alt bancher care a fost în ING - The Bankers.

De altfel, toţi cei trei candidaţi pentru noua echipă de conducere a Eximbank - Traian Halalai, Paul Ichim şi Mihai Mandreş - au în CV-uri brand-ul ING. De asemenea, toţi au expertiză în zona pieţelor financiare şi a trezoreriei. Halalai a fost pentru scurtă vreme dealer la fosta Bancorex în 2005. Din 1999 până în 2006 a ocupat poziţia de CFO al ING România. A absolvit Facultatea de finanţe-bănci din Academia de Studii Economice şi are un MBA la Şcoala Doctorală de Finanţe-Bănci Dofin.

Paul Ichim este un tânăr expert în domeniul financiar care a avansat în mandatul de ministru de finanţe al lui Mihai Tănăsescu, ajungând în 2004 secretar de stat responsabil cu trezoreria. După schimbarea de regim politic a fost angajat la ING, unde a ocupat mai întâi un post de director pe zona instituţiilor financiare, iar din 2007 până în 2009 a condus sucursala corporate Bucur Obor.

El este pe cale să obţină aşadar un al doilea mandat de vicepreşedinte al Eximbank, în timp ce Traian Halalai, 42 de ani, ar ajunge pentru prima dată la rangul de preşedinte de bancă.

Funcţia de preşedinte al Eximbank are ataşat un pachet salarial (circa 22.000 de euro net lunar) care stârneşte invidie şi în bănci private şi a constituit motiv de dispute politice în ultimii ani. După toate probabilităţile, schimbarea titularului acestui post nu va reprezenta şi o ocazie pentru ajustarea remuneraţiei în raport cu dimensiunea şi performanţele băncii.

Eximbank este o bancă mică, a cărei cotă de piaţă după active de-abia depăşeşte 1%, dar care poate juca un rol important în sprijinirea exportatorilor, dar şi a altor companii care au nevoie de garanţii pentru a putea accesa credite de la băncile comerciale.

De asemenea, banca poate sprijini companii de stat, aşa cum este cazul Hidroelectrica, aflată în insolvenţă şi pentru care Eximbank ar fi urmat să emită o scrisoare de garanţie care să le dea mai mult confort băncilor private creditoare.