Poza zilei: Ultima navă construită de NASA surprinsă deasupra unui bulevard din Los Angeles - FOTO

Autor: Octavian Calei 27.09.2012

Naveta spaţială Endeavour, ultima navă construită de NASA, care a efectuat 24 de zboruri în spaţiu, a fost surprinsă într-o fotografie săptămâna trecută deasupra unui bulevard important din Los Angeles îndreptându-se spre aeroporul LAX, "remorcată" pe un Boeing 747 care o conducea pe ultimul drum, scrie siteul NASA.

Acesta a fost ultimul zbor al navetei americane Endeavour, fiind scoasă din uz după ultima misiune efectuată în spaţiu la data de 16 mai 2011, după 19 ani de utilizare. Naveta spaţială urmează să devină exponată de muzeu la California Science Center.

Ultimul zbor, simbolic, în care a fost condusă de câteva avioane, a fost surprins în fotografii din mai multe locuri reprezentative din California, cum ar fi Golden Gate Bridge, semnul Hollywood şi deasupra altor locuri importante din New York.

Naveta spaţială Endeavour a efectuat primul zbor în spaţiu pe data de 7 mai 1992, a efectuat în total 24 de misiuni, a petrecut 280 de zile în spaţiu şi avea parcurşi 166.003.247 km în noiembrie 2009. Ultima lansare, din 16 mai 2011, a avut ca scop aprovizionarea şi mentenanţa Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Endeavour a fost scoasă din uz împreună cu navetele spaţiale Discovery şi Atlantis, fiind penultima navetă din cadrul Programului Space Shuttle.