Dacia a prezentat joi noile modele; Sandero, disponibil în România de luni, de la 6.990 euro

Autor: Vlad Popescu 27.09.2012

Dacia a prezentat joi, în prima zi a Salonului Auto de la Paris, noile modele Logan, Sandero şi Sandero Stepway, care se alătură Lodgy, Dokker şi Duster pentru a împrospăta gama de autoturisme oferite de marca românească.

Noile Sandero şi Sandero Stepway vor putea fi comandate în România începând de la 1 octombrie, la preţuri pornind de la 6.990 euro, respectiv 10.800 euro, cu TVA inclusă, potrivit unui comunicat transmis joi de Dacia.

Logan va putea fi comandat în România începând de la sfârşitul acestui an, la un preţ încă necunoscut. Reprezentanţii Dacia au precizat pentru MEDIAFAX că preţul noului Logan nu a fost comunicat.

În Franţa, preţul noului Logan pleacă de la 7.700 euro, în timp ce Sandero şi Sandero Stepway sunt disponibile pe piaţa franceză de la 7.900 euro, respectiv 10.590 euro, potrivit directorului operaţional executiv al Renault, Carlos Tavares, care a prezentat noutăţile Dacia.

Noile modele continuă tradiţia companiei din ultimii ani, de a oferi automobile ale căror dotări le încadrează într-un segment de piaţă superior celui presupus de preţ.

"Noua generaţie Logan şi Sandero păstrează genele care au asigurat succesul mărcii, aducând îmbunătăţiri faţă de generaţia anterioară. Cea mai vizibilă caracteristică este o nouă identitate de design. Designul exterior a rămas robust, dar a devenit mai modern şi mai elegant, inspirând totodată o percepţie mai ridicată a calităţii", a declarat Tavares.

Pe lângă împrospătarea design-ului, noile Logan şi Sandero preiau inovaţii aduse în această primăvară de modelul Lodgy, precum sistemul Media Nav prin care anumite funcţii ale maşinii, precum radioul sau navitaţia, pot fi controlate cu ajutorul unui ecran tactil de şapte inci aşezat pe planşa de bord.

Totodată, noile modele pot fi echipate cu noi motorizări, cu un consum mai redus de carburant şi în acelaşi timp emisii poluante mai scăzute.

Motorul dCi 90 aduce în premieră emisiile sub 100 grame dioxid de carbon pe kilometru, în timp ce noua motorizare TCe3 cu trei cilindri, pe benzină, de 0,9 litri, oferă o eficienţă sporită.

Noul Logan este introdus la opt ani de la apariţia primului model, care a devenit emblematic pentu Dacia, în timp ce modelul Sandero prezentat joi vine la patru ani de la lansarea modelului.

Dacia a adăugat două noi nuanţe de albastru şi bej la gama disponibilă clienţilor pentru Logan şi Sandero, se precizează în comunicatul companiei. Sandero Stepway este de asemenea disponibil într-o nouă nuanţă de albastru.

Compania românească este una dintre mărcile cu cea mai rapidă creştere a vânzărilor din Europa, cu peste 2 milioane vehicule vândute din 2004. Prin lansările de joi, Dacia propune "cea mai tânără gamă din Europa".

Noile modele marchează o evoluţie semnificativă a design-ului modelelor Dacia, cu elemente mai elegante şi mai agresive.

"Partea frontală, dominată de emblema Dacia, poziţionată în centrul calandrului, este comună pentru toate modelele. Întregul ansamblu a câştigat în expresivitate datorită noului design al blocurilor optice faţă şi formei noia grilei radiatorului. Din profil, ambele vehicule dau o impresie de robusteţe, afirmată de flancurile sculptate, de pasajele evazate ale roţilor şi de linia fluidă a părţii superioare a caroseriei", se spune în comunicatul Dacia.

La interior, cele două modele marchează debutul unei noi planşe de bord, cu un design modern, disponibilă în două nuanţe în funcţie de model şi de versiune.

Conturul cadranelor, al aeratoarelor, sigla de pe volan şi mânerul schimbătorului de viteze pot fi cromate, în funcţie de varianta de echipare aleasă.

Totodată, la centrul planşei de bord apare ecranul tactil al sistemului Media Nav, prezent deja pe Dacia Lodgy şi Dokker şi disponibil pe toate cele trei noi modele. Media Nav permite controlarea sistemului radio/audio, a sistemului de navitaţie şi a altor funcţii ale automobilului prin intermediul unui touchscreen cu diagonala de 7 inci. În plus, sistemul are prize USB şi jack, care permit conectarea de suporturi şi echipamente media externe. Comenzile audio se regăsesc şi pe volan.

Baza de date a sistemului de navigaţie poate fi actualizată şi completată de clienţi atât prin descărcarea hărţilor de pe un suport de memorie extern, pe USB, cât şi prin accesarea siteului Dacia Naviextra.

O altă noutate în gama Dacia, noile modele sunt echipate cu limitator/regulator de viteză, iar asistenţa la parcarea cu spatele este disponibilă în funcţie de nivelul de echipare.

Centurile de siguranţă ale noilor Logan, Sandero şi Sandero Stepway sunt echipate cu limitator de efort şi calibrate pentru a proteja toracele în caz de şoc. Locurile laterale ale banchetei din spate sunt de asemenea echipate cu centuri de siguranţă cu puncte de fixare care permit montarea scaunelor pentru copii.

Noile modele Dacia dispun de 4 airbag-uri frontale şi laterale pentru şofer şi pasager, faruri de zi, ABS, AFU şi ESP încă de la variantele de echipare de bază.

Dacia oferă o gamă largă de accesorii, precum baghete laterale de protecţie, covoraşe de interior, plase de fixare pentru portbagaj, portbagaj de pavilion, sistem de fixare a schiurilor, sistem de remorcare, dispozitiv de fixare a bicicletei sau cutie frigorifică.

Clienţii pot personaliza automobilul şi printr-o ofertă de jante, stripping-uri sau ornamente pentru proiectoarele de ceaţă, notează Dacia.

Modelele pot fi echipate cu o mai multe motorizări.

Propulsorul TCe 90 pe benzină, dezvoltat de Renault, vine cu un consum redus de 5,3 litri la suta de kilometri. Motorul turbo are 3 cilindri şi este capabil de 90 cai putere, cu un cuplu de 135 Nm disponibil încă de la turaţii joase.

Logan şi Sandero pot fi echipate şi cu un propulsor pe benzină de 1,2 litri, în 16 valve, care poate dezvolta 75 cai putere cu un consum mediu de 5,9 litri/100 km. Acest motor va fi disponibil şi într-o versiune GPL pentru Dacia Logan.

Ca motorizări Diesel, Dacia propune pentru Logan şi Sandero două variante de propulsie: 1,5 dCi de 75 cai putere şi 90 cai putere. Motorul 1,5 dCi este caracterizat de asemenea de un cuplu generos la turaţii joase şi oferă un consum redus de carburant, de 3,9 litri la suta de kilometri, potrivit Dacia.

Sandero Stepway poate fi echipat cu motorul TCe 90 pe benzină şi dCi 90 diesel. Varianta diesel oferă un consum de 4 litri/100 km.