Lideri sindicali: Sperăm să colaborăm mai bine cu investitorii care vor prelua Ductil şi Laminorul

Autori: Andreea Unturica , Cristina Sterian 27.09.2012

Anunţul privind scoaterea la vânzare a uzinei brăilene a fost primită cu o bucurie rezervată de sindicatul salariaţilor, care astfel se vede scăpat de tensiunile cu care s-a confruntat de-a lungul timpului în relaţia cu patronii ruşi. De asemenea, salariaţii şi sindicatul spun că nu-şi doresc altceva decât ca unitatea să ajungă la un investitor serios în urma vânzării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Noi, ca sindicat, nu regretăm plecarea lor, prin această vânzare, pentru că am avut mari probleme privind respectarea drepturilor salariaţilor. Ei nu se mai pot descurca pe piaţa europeană în valorificarea produselor metalurgice", a declarat, joi, liderul sindical al "Laminorul" Brăila, Constantin Iarca.

În plus, sindicaliştii brăileni ameninţă cu ample mişcări de protest în cazul în care vânzarea nu va duce la salvarea unităţii şi a locurilor de muncă.

"Laminorul" Brăila a raportat, la finele anului trecut, o pierdere netă de 132,8 milioane de lei, de patru ori mai mare decât cea înregistrată la finele anului 2010.

Şi sindicaliştii de la Buzău spun că cel mai bine ar fi ca fabrica în care lucrează 1.030 de persoane să fie vândută de grupul rus.

"La punctul de lucru de la Buzău sunt 1.030 de salariaţi, iar 570 sunt la Oţelul Roşu, deci 1.600 de oameni. Personal, şi e părerea a cel puţin 90 la sută din salariaţi, vă spun că este mai bine să plece. Noi am înţeles ce e comunismul după 2007, după ce ne-au preluat ruşii. Cine nu a trăit lângă ei nu ştie ce e comunismul. Nu vin decât cu ordine şi dispoziţii,. Nu există cuvântul înţelegere. Au incercat să ne impună să învăţăm limba rusă, le-am explicat clar că nu se poate, angajaţii nu au de ce să fie obligaţi să înveţe limba rusă. E din suflet dorinţa noastră să plece, să ne lase în pace, poate vin alţii cu care să ne înţelegem mai bine. Ruşii şi-au respectat clauzele din contractul colectiv de muncă, dar n-au făcut nimic bun", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX liderul de sindicat al angajaţilor Ductil Steel Buzău, Gheorghe Botică.

Conform sursei citate, salariul minim al unui angajat la Ductil Steel Buzău este 1.480 de lei.

Botică a mai precizat că, în acest moment, oamenii sunt "bulversaţi, daţi peste cap, panicaţi", dar li se recomandă să-şi continue activitatea, dincolo de anunţul privind vinderea fabricii de către grupul Mechel.

"Oamenii muncesc. Sunt în actitate, sunt bulversaţi, daţi peste cap, panicaţi, nu sunt siguri pentru ziua de mâine. Le transmit să-şi vadă de treabă. Noi muncim la capacitate maximă, ne vedem de lucru. Sunt şi mulţi unici întreţinători de familii. Dacă ar închide, oamenii vor pleca cu plăţi compensatiorii prevăzute în contractul colectiv de muncă", a conchis Botică.

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină, potrivit Kommersant.ru, 150 de milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel.

Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România.

Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.