ANPC vrea înfiinţarea unui comandament alpin, pe modelul celor pentru litoral şi Delta Dunării

Autori: Roxana Alexe , Valentin Anghel 27.09.2012

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vrea înfiinţarea, pe perioada de iarnă, a unui comandament alpin, după modelul celor pentru litoral şi Delta Dunării care au efectuat controale în sezonul estival, a anunţat, joi, preşedintele ANPC, Bogdan Nica.

"Se lucrează la un program similar comandamentului de litoral pentru perioada lunilor de iarnă, intitulat comandamentul alpin", a spus Nica, la prezentarea bilanţului celor 100 de zile de când a fost numit la conducerea acestei instituţii..

Potrivit preşedintelui ANPC, programul va fi definitivat, cel mai probabil, la începutul lunii octombrie, zonele vizate pentru controalele în timpul iernii fiind Valea Prahovei, judeţele Bacău şi Dâmboviţa, dar şi altele cu specific turistic în lunile de iarnă.

Preşedintele ANPC a mai spus că reînfiinţarea comandamentului pentru litoral a avut rezultate. Astfel, în perioada 1 iunie - 15 septembrie, au fost controlaţi 968 de operatori economici, dintre care aproximativ 65%, respectiv 631 de societăţi, au avut deficienţe. Valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare a fost 553.500 lei, iar a celor oprite temporar, de 431.548 lei. La aceleaşi controale s-a constatat că peste 200 de unităţi hoteliere au avut deficienţe.

În privinţa sesizărilor privind serviciile oferite în Delta Dunării, Bogdan Nica a arătat că, anul acesta, sesizările consumatorilor au fost foarte puţine comparativ cu cele de anul trecut.

Preşedintele ANPC a mai precizat, referitor la sesizările din 2011, că acestea aveau în vedere, în majoritatea cazurilor, servicii contractate de cetăţeni de la agenţii de turism pentru vacanţe într-un anumit loc, însă, ulterior, aceştia ajungeau în altă parte.