MDRT plăteşte 575.000 euro Băncii Mondiale pentru consultanţă în planificarea teritorială

Autor: Ioan Dornescu 27.09.2012

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va plăti Băncii Mondiale (BM) aproape 575.000 euro pentru servicii de consultanţă privind consolidarea capacităţii de planificare teritorială, cheltuielile aferente acestui acord fiind acoperite din fonduri structurale.

MDRT şi instituţia financiară au semnat miercuri un acord de prestări servicii de consultanţă privind "Consolidarea capacităţii de planificare teritorială, precondiţie pentru dezvoltarea urbană", se arată într-un comunicat al ministerului.

Serviciile de consultanţă, care se derulează pe o durată de 12 luni, urmând a fi finalizate în septembrie 2013, au ca obiectiv furnizarea de recomandări pentru îmbunătăţirea eficienţei şi eficacităţii politicilor de dezvoltare teritorială şi de investiţii, potrivit sursei citate.

"Banca Mondială va face o analiză, cu scopul de a recomanda măsuri practice de reformare a sistemului de planificare din România şi de a îmbunătăţi capacitatea MDRT de diagnosticare a dinamicilor urbane şi regionale şi de promovare a oraşelor competitive şi sustenabile. Conform acordului semnat, experţii Băncii Mondiale vor realiza atât o analiză-diagnostic a sistemului de planificare din România de la nivel central, regional şi local, cât şi o evaluare privind dezvoltarea urbană la nivel naţional. Se doreşte, astfel, formularea unei politici publice naţionale privind dezvoltarea urbană, precum şi fundamentarea deciziilor naţionale privind dezvoltarea urbană în viitoarea perioadă de programare 2014-2020", se mai arată în comunicat.

Cheltuielile, în valoare de 574.525 de euro, vor fi acoperite din fonduri structurale, prin bugetul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT).