China vine cu sume record în piaţă, după ce seceta de numerar a propulsat dobânzile la noi maxime

Autor: Radu Bostan 27.09.2012

Banca centrală chineză a injectat săptămâna aceasta 365 mld. yuani (58 mld. dolari) în piaţa monetară, o sumă record, ca răspuns la o secetă de lichidităţi care a propulsat costurile de împrumut , scrie Financial Times.

Efectul operaţiunii s-a văzut imediat în rata dobânzii de răscumpărare la şapte zile a scăzut cu un punct procentual de la 4,75%, nivelul record din ultimele trei luni, la care se situa la începutul săptămânii.

Deoarece avansul economiei chineze a încetinit la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, analiştii şi investitorii s-au aşteptat ca banca centrală să intensifice operaţiunile de ajustare monetară şi să reducă rezervele minime obligatorii ale băncilor. Cu toate acestea, banca centrală s-a folosit aproape exclusiv de operaţiuni pe piaţa deschisă, pentru a asigura un flux suficient de bani în sistemul financiar.

Banca a optat să "arunce" lichidităţi pe piaţă în cantităţi atât de mari săptămâna aceasta în pregătire pentru o sărbătoare legală de o săptămână, în care cererea de numerar va creşte, şi pentru a ajuta băncile, care au nevoie de fonduri pentru a îndeplini cerinţele privind rezervele înainte ca noul trimestru să înceapă în octombrie.

Analiştii sunt de părere şi că banca apelează la operaţiunile pe piaţa deschisă în loc de unealta ei preferată, respectiv ajustarea ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru că îi oferă mai multă flexibilitate. Modificarea ratelor rezervelor minime are efecte de durată asupra masei monetare, în timp ce operaţiunile pe piaţa deschisă expiră în cateva săptămâni.

În trecut, banca centrală chineză dicta băncilor dobânzile de referinţă pentru credite şi depozite. Începând de anul acesta însă, instituţia şi-a mai relaxat strânsoarea şi a oferit băncilor mai multă libertate în a-şi stabili dobânzile, iar operaţiunile pe piaţa deschisă vor deveni o unealtă şi mai puternică pe măsură ce această liberalizare continuă.

Totuşi, durata scurtă a efectelor operaţiunilor repo înseamnă că Banca Populară a Chinei va fi nevoită să reducă rezervele obligatorii în trimestrul al patrulea, pentru o ajustare monetară mai de durată, în caz că economia îşi continuă evoluţia anemică, cred analiştii.