Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Mureş: Suntem ca Titanicul după iceberg, în derivă

Autori: Ela Giurgea , Andreea Tobias 27.09.2012

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş, medicul Horaţiu Suciu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT), în 2010, şi transformarea acestuia în secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, unitatea pe care o conduce s-a confruntat permanent cu o serie de lipsuri - de la medicamente şi aparatură până la medicii anestezişti.

El a confirmat declaraţiile fostului şef al IBCvT Târgu Mureş, Radu Deac, potrivit cărora, din 1 octombrie, la clinică nu se vor mai putea opera urgenţele la copiii mici, adăugând că de la aceeaşi dată vor pleca doi medici anestezişti cu experienţă, iar medicul pe care l-a numit în loc are o "curbă de învăţare".

"Desfiinţarea IBCvT a fost o mare nedreptate, o prostie, care ne-a pus pe butuci. S-a spus că s-a făcut reorganizarea pentru eficientizare, dar la mijloc au fost cauze politice, orgolii locale - să arătăm cine e şef, să ne băgăm puţin şi în banii Institutului. După un an şi jumătate, putem pune punct. Noi am spus tot timpul că trebuie reînfiinţat Institutul, că nu poţi face nimic dacă stai la mâna altora, că spitalul înregistrează datorii, nu performanţă. (...) Din octombrie, urgenţe la copiii mici nu vom putea opera, în niciun caz. Medicul pe care l-am numit e tânăr, are o curbă de învăţare. Rezultatele din ani de muncă nu vor putea fi suplinite aşa, hop-ţop. Dar vom putea să operăm în continuare copii mai mărişori, să facem intervenţii la adulţi", a declarat Suciu.

El a apreciat că, în aceste condiţii, copiii mici care au nevoie de intervenţii pe cord probabil nu vor supravieţui, în condiţiile în care alte centre unde să se facă operaţii similare nu există în ţară, iar pentru operaţii în străinătate nu va mai fi timp.

Suciu a adăugat că îl va atenţiona printr-o scrisoare pe ministrul Sănătăţii cu privire la acest aspect.

"Suntem ca Titanicul după iceberg. Încă mai plutim, dar ştim că suntem în derivă", a spus Suciu, care a adăugat că pe lista de aşteptare de la clinică sunt peste o sută de bolnavi acceptaţi, din care zece copii. Cazurile care au nevoie de transplant urgent sunt cam 30%, a precizat el.

"Nimeni nu rezistă mai mult de doi ani pe lista de aşteptare", a afirmat Suciu, adăugând că unitatea sanitară are probleme în activitatea de zi cu zi.

"Am trăit cu rezervele de la IBCvT şi am învăţat că se poate şi fără. Aparatură medicală nu am mai primit, nu avem ecograf, e defect de un an. Aparatura medicală se şi strică, nu avem contract de service. Injectomatele, o aparatură elementară, s-au stricat, am primit 20 prin intervenţia medicului Raed Arafat, din programul de gripă aviară. Sunt medicamente pe care nu le-am mai văzut de şase luni, precum Amiodarona", a mai spus Suciu.

Acesta a adăugat că multe dintre medicamentele necesare la clinică au fost înlocuite cu altele, primite de la spital.

Potrivit sursei citate, "exodul" de asistente medicale, înregistrat în tot sistemul sanitar, o dată cu reducerea sporurilor, a fost mai accentuat în domeniile cu stres şi responsabilitate mare, precum cel de la clinica pe care o conduce, unde "cu 1.000 de lei nu-ţi mai stă nimeni".

Din 1 octombrie, vor pleca şi doi medici anestezişti cu experienţă, pe fondul lipsurilor curente de la clinică, a spus Suciu, care a precizat că aceştia vor fi înlocuiţi de un medic tânăr, care a fost numit dintre cei cinci anestezişti care se ocupau de operaţiile la adulţi.

"Îl vor mai ajuta şi ceilalţi medici anestezişti şi doi rezidenţi. Medici chirurgi mai sunt, nu e o problemă. Eu sunt şeful clinicii, căpitanul, dacă vreţi, dar ar trebui să mă preocupe doar activitatea medicală, nu zeci de referate şi note informative referitoare la situaţia curentă", a afirmat Suciu.

El a adăugat că, în acest an, s-a făcut un singur transplant, în luna februarie, în condiţiile în care, anual, IBCvT Târgu Mureş făcea 8-10 transplanturi, pentru care exista finanţare.

De cealaltă parte, şeful SCJU Târgu Mureş, Florin Gomotârceanu, a dat asigurări că activitatea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş va continua.

El a spus că "s-au găsit înlocuitori" pentru medicii care vor pleca din octombrie şi că a existat într-adevăr un singur transplant în acest an, însă în celelalte cazuri transplanturile nu s-au putut realiza întrucât nu au existat "condiiţii bune" ori la donor, ori la receptor.

Profesorul doctor Radu Deac, vicepreşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant şi fost şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, declara că medicii din Spitalul Judeţean Târgu Mureş nu vor mai face nicio operaţie pe cord pentru copii, iar de la începutul anului nu au putut realiza niciun transplant de inimă, întrucât Institutul de Boli Cardiovasculare a fost reorganizat de Guvernul Boc, iar fondurile nu au mai ajuns la vechea instituţie.

Şi profesorul Irinel Popescu, preşedintele Congresului Romtransplant 2012, a susţinut că desfiinţarea institutului a fost o greşeală.

Peste o sută de persoane, între care pensionari, medici, studenţi, membri ai USL şi fostul şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT)Târgu Mureş profesorul universitar Radu Deac, au participat în iunie la o acţiune în Piaţa Trandafirilor din centrul oraşului, cerând "redeschiderea" institutului. În cadrul acţiunii intitulate "Împreună, să redăm inima oraşului" a fost creat un lanţ uman în formă de inimă, participanţii ţinând o panglică roşie, simbol al solidarităţii.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, declara atunci că Guvernul "nu-şi propune să facă vreo restauraţie" şi că va analiza "cu cifre" situaţia Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.