Ungurii de la MKB se aşteaptă să încheie vânzarea Nextebank luna viitoare

Autor: Razvan Voican 27.09.2012

Banca maghiară MKB, controlată de germanii de la Bayern LB, estimează ca luna viitoare să scape definitiv de filiala din România prin perfectarea tranzacţiei de vânzare-cumpărare iniţiate în aprilie anul acesta cu un grup de investitori condus de fondul americano-asiatic PineBridge.

În principiu, finalizarea procesului de vânzare fusese estimată pentru trimestrul al treilea.

Contractul a fost semnat în aprilie cu un consorţiu de cumpărători condus de PineBridge, dar a cărui componenţă detaliată nu a fost făcută publică. De asemenea, preţul este ţinut secret.

Tranzacţia a primit toate aprobările necesare de la Budapesta, însă mai avea nevoie şi de semnalul verde de la Consiliul Concurenţei şi Banca Naţională. Surse bancare afirmă că BNR a solicitat informaţii suplimentare privind structura consorţiului şi traseele decizionale din cadrul

PineBridge - entitatea prezentată ca lider al consorţiului.

Ungurii s-au hotărât să vândă MKB Romexterra de la sfârşitul lui 2011, după ample eforturi de curăţare a bilanţului băncii, puternic afectat de credite neperformante. Romexterra a acumulat pierderi din ce în ce mai mari în anii de criză, fiind necesare majorări de capital şi vânzări de active. Pentru a marca amploarea restructurării şi redefinirea businessului, banca a fost rebotezată Nextebank.

Banca-mamă din Ungaria, controlată de grupul german Bayern LB, parcurge la rândul ei un proces de restructurare şi de abandonare a activelor şi activităţilor care nu sunt legate de businessul de bază în vederea refacerii profitabilităţii.

Pe de altă parte, boardul MKB Ungaria a decis luna trecută vânzarea MKB Romexterra Leasing, companie pe care Budapesta o preluase anul trecut de la banca locală în contextul procesului de curăţare a filialei şi de degrevare a acesteia de orice efort suplimentar de capital, inclusiv în contextul strategiei de vânzare.

Acesta ar fi primul exit de pe piaţa bancară realizat printr-o tranzacţie standard de vânzare-cumpărare de la izbucnirea crizei.

Altfel, din sistemul bancar românesc au ieşit practic şi grecii de la ATE Bank, controlul afacerilor locale fiind preluat cel puţin deocamdată de către Piraeus, fără a fi însă exclusă ulterior o vânzare parţială de active împreună cu licenţa bancară.

Prin retragerea MKB, pe piaţa românească rămâne o singura bancă din Ungaria - OTP Bank.