AFI prinde viteză cu birourile de la Cotroceni şi începe lucrările la a doua clădire, o investiţie de 25 de milioane de euro

Autor: Cristi Moga 27.09.2012

În trei săptămâni compania AFI Europe va începe excavările la cel de-al doilea imobil de birouri din vecinătatea mallului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, într-o piaţă care dă uşoare semne de revenire.

Israelienii de la AFI Europe, care au investit până în prezent circa jumă­tate de miliard de euro în imobilia­rele româneşti, au început în vara anu­lui trecut lucrările la prima din cele cinci clădiri de birouri ale parcului de afa­ceri AFI Business Park, ce va fi dez­vol­tat în jurul mallului AFI Palace Cotro­ceni din Capitală.

Fără chiriaşi sem­naţi la vre­mea res­pectivă, fără fi­nan­ţare ban­cară şi în­tr-o pia­ţă care în ciu­­da caniculei era în­ghe­ţată aproa­pe complet, israelienii au început să con­struiască un imobil cu o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi, care 14 luni mai târziu este finalizat şi închiriat mai bine de jumătate către firmele din industria IT Endava şi Microchip (câte două etaje), res­pectiv producătorul de echipamente pen­tru industria petrolieră Cameron (un etaj).

Cei de la AFI se arată încrezători că în trei luni vor închiria şi restul etajelor, iar în paralel încep construcţia la al doilea imobil, a cărui finalizare este programată în cel de-al doilea trimestru din 2014. Investiţia în aceas­tă clădire poate fi estimată la circa 25 mil. euro.

"Până la sfârşitul anului estimăm că pri­ma clădire va fi închiriată complet. Avem negocieri şi cu alte companii din industria IT, dar şi cu o bancă şi o firmă din domeniul petrolier. Peste trei săptămâni vom începe lucrările la cea de-a doua clădire. Am semnat contractul cu firma care va face lucrările de excavare", afirmă David Hay, CEO al AFI Europe, manager ce a venit la conducerea companiei la începutul anului 2011 şi a repornit activitatea de dezvoltare.

Prima clădire din AFI Business Park a fost construită de firma Danya Cebus, ce face parte din acelaşi grup controlat de miliardarul Lev Leviev, iar finanţarea a fost completată printr-un credit de 13,4 mil. euro acordat de UniCredit. Pentru cel de-al doilea imobil este po­sibil ca structura de dezvoltare să rămână aceeaşi. Noutatea o reprezintă faptul că cel de-al doilea imobil va fi cu circa 3.000 de metri pătraţi mai mare, în condiţiile în ca­re clădirea va avea un corp suplimentar suspen­dat ce va lega această clădi­re de imobilul cu numărul trei, ce urmează a fi realizat ulterior.

Cu un nou proiect anunţat în urmă cu o săptămână - Green Gate -, la care se adaugă parcul de afaceri Pipera Busi­ness Park început în vară, dar şi o altă clădire la care au început lucrările recent în zona de nord a Capitalei, piaţa de birouri dă uşoare semne de revenire, în special pe fondul extinderii companiilor din domeniul IT.

"Este o piaţă pentru produse bune la chirii accesibile. Mă uit, spre exemplu, la proiectul nostru, care se adresează compa­niilor IT. Endava nici nu avea operaţiuni în Bucureşti, decât un mic birou, astfel că poate fi considerat un «new comer» în piaţă, care a închiriat două etaje şi are opţiune pentru extindere. Microchip avea birou, dar a venit la noi, unde are opţiunea să crească cu un etaj şi jumătate. Vedem şi mutări, companii care nu au sedii în birouri de clasa A, dar caută ceva mai bun chiar dacă trebuie să plătească o chirie puţin mai mare. Pentru noi aceasta este o piaţă care funcţionează, cu mare potenţial, chiar dacă unii jucători sunt destul de deprimaţi", afirmă David Hay.

Grupul britanic Endava, care are ope­ra­ţiuni în Cluj şi Iaşi, ar putea ocupa în timp o clădire întreagă din cele cinci pe care AFI Eu­rope intenţionează să le dezvolte în acest pro­iect, în condiţiile în care firma de IT are pla­nuri să ajungă la 1.000 de angajaţi în Bucureşti.

"Negociem în prezent pentru încă 600 de metri pătraţi în prima clădire şi un etaj de 1.600 de metri pătraţi sau chiar două în cel de-al doilea imobil din AFI Business Park, dacă vom fi prea rapizi cu recrutările. Pot să vă spun că anul acesta la 1 mai aveam 15 an­ga­jaţi în Bucureşti. La 1 octombrie vom avea 101 şi aceştia vor începe să lucreze în AFI Busi­ness Park de săptămâna viitoare. La 1 iu­lie 2013 trebuie să ajungem la 260 de an­ga­jaţi, iar în termen de trei ani ţinta noastră este de 1.000 de oameni", afirmă Radu Grosu, delivery director în cadrul Endava.

Firma dezvoltă software în special pentru instituţii financiare din Statele Unite, Marea Britanie sau Franţa, dar şi pentru firme din media şi telecom sau companii locale.

"Ne uităm la cea de-a doua clădire din AFI Business Park, dar şi la întreg proiectul. Credem că această dezvoltarea ne va putea găzdui fără a fi nevoie să ne mutăm", a mai spus reprezentantul Endava.

Reprezentanţii AFI Europe afirmă că până la finalizarea construcţiei chiriile în cadrul clădirii se negociau în jurul valorii de 14 euro/mp, iar acum, după darea în folosinţă, nivelul va fi ridicat la 15 euro/mp.

Pe lângă mallul de la Cotroceni şi prima clădire din AFI Business Park, AFI Europe mai are în construcţie un mall la Ploieşti, a cărui deschidere este programată pentru toam­na anului viitor, dar şi terenuri pentru diverse investiţii în Bucureşti şi împrejurimi, precum şi alte centre comerciale în Arad şi Bucureştii Noi.