UE este campioană mondială la energia eoliană, cu capacităţi cât 39 de centrale nucleare

Autor: Ioana Nita 28.09.2012

Uniunea Europeană (UE) este în prezent campioana mondială a energiei eoliene, capacităţile eoliene instalate depăşind 100 GW. Acestea pot genera într-un an energie electrică care să asigure consumul total pentru 57 milioane de gospodării, echivalentul puterii de producţie a 39 de centrale nucleare, scrie Financial Times.

Noul record, anunţat de Asociaţia Europeană a Energiei Eoliene (EWEA), arată ritmul accelerat în care a crescut industria eoliană în UE în pofida crizei din zona euro şi a îngrijorărilor privind costul subvenţiilor pentru acest sector.

Conectarea primilor 10 GW de energie eoliană la reţeaua Europei a durat 20 de ani, însă cei 90 GW au fost adăugaţi în doar 13 ani. Jumătate din capacităţile de 100 GW au fost instalate în ultimii şase ani, în conformitate cu obiectivele UE de a combate schimbarea climei prin obţinerea unei cincimi din necesarul energetic al blocului din surse regenerabile, precum parcurile eoliene şi solare, până în anul 2020.

"Ar fi nevoie de arderea a 72 milioane tone de cărbune pe an în centrale electrice pe bază de cărbuni pentru a atinge producţia anuală de energie eoliană din Europa", a spus Christian Kjaer, directorul executiv al EWEA. El a adăugat că pentru a încărca această cantitate "ar fi nevoie de 750.000 de vagoane cu o lungime totală de 11.500 km, echivalentul distanţei din Bruxelles la Buenos Aires în Argentina".

Astfel, cos­turile exploatării şi transportării cărbunilor s-ar ridica la 4,983 milioane euro, iar emisiile de dioxid de carbon ar fi de 219,5 Mt.

În cazul în care aceeaşi cantitate de energie electrică, 100 GW, generată într-un an de turbinele eoliene ar fi produsă cu ajutorul gazelor naturale, ar fi nevoie de extragerea şi transportarea a 42,4 milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce ar implica cheltuieli de 7,537 milioane euro, iar emisiile de dioxid de carbon ar ajunge la 97,8 Mt.

Printre cele mai recente turbine eoliene instalate, care au contribuit la cei 100 GW, se numără parcul maritim eolian Anholt de 400 MW construită de compania energetică DONG în Danemarca, ferma eoliană din Li­nowo 48 MW dezvoltată de EDF Energies Nouvelles în Polonia, turbinele eoliene din Ausumgaard de 12 MW construite de un antreprenor din Danemarca şi parcul eolian de 7,2 MW din localitatea Akoumia din insula Creta, deţinut de compania grecească PPCR.

"Cu toate că se utilizează doar o mică parte din resursele interne de energie eo­liană ale Europei, această formă de energie are un impact substanţial asupra asigurării necesarului de energie european şi asupra mediului", a afirmat Kjaer. În plus, Europa beneficiază de pe urma dezvoltării acestui sector prin crearea de noi locuri de muncă şi prin exporturi de tehnologie.

În perioada 2007-2010 contribuţia secto­rului energiei eoliene la PIB-ul UE a crescut la 33%, ceea ce reprezintă 32,4 miliarde euro. Germania este ţara care are cele mai multe capacităţi eoliene instalate, de 29 GW, urmată de Spania cu 21 GW şi de Franţa cu 6,8 GW.

Cele mai multe dintre parcurile eoliene dezvoltate în aceste ţări sunt pe continent, însă sectorul eolian maritim este în plină ascensiune, Marea Britanie fiind în prezent liderul la acest capitol.

Cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa

Cel mai mare parc eolian onshore din Europa în ceea ce priveşte capacitatea este cel situat în România, în localităţile Fân­tânele şi Cogealac.

Capacitatea instalată a celor 230 de turbine eoliene este de 600 MW, iar pro­iectul a fost dezvoltat de compania cehă de utilităţi CEZ.

În prezent, în România sunt 1.390 MW montaţi în parcuri de "mori de vânt" în urma unor investiţii de circa două miliarde de euro, iar până la sfârşitul lui 2014 capacitatea proiectelor eoliene funcţionale s-ar putea dubla.

România este urmată în clasament de Marea Britanie, Portugalia, Austria şi Spania.

Parcuri eoliene offshore

În prima jumătate a anului în Europa au fost instalate şi conectate în totalitate la reţeaua electrică cu 50% mai multe turbine eoliene maritime decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul acestora fiind de 132. Capacitatea totală a turbinelor este de 523,2 MW.

În plus, 13 parcuri eoliene se aflau în construcţie în primele şase luni ale anului. Acestea au fost dezvoltate în Marea Britanie, Belgia, Germania şi Danemarca.

Potrivit datelor furnizate de EWEA, Marea Britanie are cel mai mare număr de parcuri eoliene maritime (8), fiind urmată de Germania şi Danemarca, ambele cu câte două ferme eoliene offshore finalizate.

Dezvoltatorii acestor proiecte sunt companiile germane Siemens, REpower şi BARD.

Energia regenerabilă este finanţată mai puţin decât cea nucleară

Sectorul energiei eoliene a primit doar o fracţiune din sprijinul financiar acordat energiei nucleare de-a lungul timpului, cu toate că vântul poate genera electricitate la mai puţin de jumătate din costurile unor noi centrale nucleare.

Aproximativ 80% din totalul sub­venţiilor pentru energie din UE-15 (ţările membre ale UE de dinainte de 2004) sunt acordate sectorului energiei nucleare şi al combustibililor fosili, în timp ce doar 15% sunt alocate pentru energia regenerabilă.

După 50 de ani energia nucleară este mai dependentă de sprijinul guvernamental mai mult ca niciodată.

Marea Britanie a alocat 54 miliarde lire sterline (68 miliarde euro) pentru deza­fectarea centralelor nucleare. Cu această sumă s-ar putea achiziţiona turbine eoline care ar produce 40% din necesarul de energie al Angliei.

Nicio tehnologie dezvoltată privind energia nu a putut ajunge la maturitate fără subvenţii.