MMP: Se transpune în legislaţie directiva europeană privind emisiile de benzină, după infringement

Autori: Laura Mitran , Valentin Anghel 28.09.2012

Precizările Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) vin după ce, potrivit instituţiei, în presă au apărut, joi, informaţii privind lansarea unui infringement la adresa României de către Comisia Europeană, pentru nerespectarea termeneului de 1 ianuarie 2012 pentru transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene privind controlul emisiilor vaporilor de benzină (Directiva 2009/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului).

"Infringement-ul vizează o măsură nepusă în practică de guvernul anterior, care nu a respectat termenul de 1 ianuarie 2012 pentru transpunerea unei directive europene in legislaţia naţională", se afirmă în comunicatul ministerului.

MMP face precizarea că Guvernul României a aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr. 568 /2001 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încărcarea, descărcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzină - republicată, iniţiat ca urmare a modificărilor survenite la nivelul legislaţiei Uniunii Europene, prin Directiva 2009/126/CE.

Hotărârea adoptată miercuri de Guvern "asigură transpunerea în legislaţia naţională atât a reglementărilor privind limitarea emisiilor de compuşi organici volatili la depozitarea, încărcarea, descărcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzină (etapa I de recuperare a vaporilor de benzină), conform Directivei 94/63/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, cât şi în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină (etapa a II-a de recuperare a vaporilor de benzină), conform Directivei 2009/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

După publicarea în Monitorul Oficial, această Hotărâre de Guvern va fi notificată Comisiei Europene.

Hotărârea de Guvern stabileşte măsuri care au ca scop reducerea cantităţii de vapori de benzină emişi în atmosferă în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină, precizând unele atribuţii ale autorităţilor competente şi actualizând prevederile privind regimul sancţiunilor.

Pentru agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu, sunt necesare investiţii pentru instalarea echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzină şi a echipamentelor de monitorizare a emisiilor. Aceste investiţii se vor face eşalonat, până la sfârşitul anului 2018 pentru cele existente la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, sau la data punerii în funcţiune pentru celelalte şi vor fi aduse la cunoştinţa consumatorilor prin informare adecvată. Adaptarea infrastructurii existente şi instalarea echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzină atunci când staţia este supusă unei renovări majore la sistemul de alimentare conduce la reducea în mod semnificativ a costurilor, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

De asemenea, măsurile pentru limitarea emisiilor de vapori de benzină vor duce la reducerea poluării aerului rezultate din formarea ozonului troposferic şi la o atmosferă mai sănătoasă, se mai arată în notă.