Descoperirea în medicină pentru care un român ar putea lua premiul Nobel

Autor: Andreea OFIŢERU 29.09.2012

Bolnavii care au suferit accidente cerebrale sau au schizofrenie vor mai avea o şansă să se facă bine cu ajutorul unui microcip menit să îmbunătăţească activitatea cerebrală. La crearea dispozitivului minune a contribuit un cercetător român de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord, care a inventat alături de colegii lui americani un dispozitiv care va revoluţiona domeniul neuroştiinelor.

Ioan Opriş, 55 de ani, a realizat dispozitivul de mici dimensiuni prin care se va îmbunătăţi activitatea cerebrală a persoanelor care au suferit daune provocate de demenţă, atacuri cerebrale, schizofrenia sau chiar autismul.

Românul e originar din comuna Bârsana, judeţul Maramureş. De mic i-a plăcut fizica, iar în liceu a fost olimpic naţional la fizică.

După ce a terminat facultatea, Ioan Opriş a fost profesor de fizică la un liceude la Sighetu Marmaţiei. După Revoluţie a dat examen pentru un post universitar la Facultatea de Fizică din Bucureşti, iar apoi s-a înscris la doctorat.

De aici a început pentru Ioan Opriş o adevărată aventură în domeniul ştiinţei, cu rezultate şi proiecte obţinute alături de mari nume din domeniul neuroştiinţelor. După ce a fost admis la doctorat,cercetătorul a studiat neuroştiinţele şi a susţinut lucrarea despre memoriile de asociaţie ale reţelelor neuronale. "E un domeniu care mi-a plăcut, în care s-au luat mai multe premii Nobel", a spus cercetătorul contactat de Gândul. Citiţi mai mult despre proiectele cercetătorului român pe www.gandul.info.