Ministerul Agriculturii: Recolta de porumb este sub jumătate faţă de cea de anul trecut

Autor: Gabriel Razi 01.10.2012

Producţia de porumb se ridică în acest an la 4,7 milioane de tone, în scădere cu 60% faţă de nivelul de 11,7 milioane de tone din 2011, un an record pentru agricultură, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii (MADR). Totuşi, alte surse indică o reducere mai mică, cuprinsă între 30% şi 50%.

La o producţie de 4,7 milioane de tone, fermierii vor încasa cumulat 1 miliard de euro pentru porumb, în scădere de la 2-2,4 miliarde euro anul trecut, potrivit calculelor ZF. Pe fondul recoltei slabe, preţul porumbului a urcat în această toamnă la 1.100 lei/tonă, cu 36% peste cotaţiile din perioada similară anterioară.

"Producţia de porumb a scăzut cu 60% în acest an, dar acestea sunt estimări, şi nu aş vrea să vă dau cifre şi să vorbesc înainte, pentru că aceasta ar influenţa preţurile. Estimările arată că anul acesta, într-adevăr, vor fi pierderi importante la porumb şi floarea-soarelui", a anunţat vineri Daniel Constantin, ministrul agriculturii, potrivit Mediafax.

Datele prezentate de ministru reprezintă şi prima estimare oficială pentru recolta de porumb din acest an.

Rezultatele slabe de producţie erau aşteptate în condiţiile în care, în prealabil, fermierii au anunţat că vor înregistra pierderi masive pentru porumb ca urmare a secetei şi temperaturilor ridicate. Datele înaintate de şeful de la Agricultură sunt însă şi cele mai pesimiste estimări de până acum.

Astfel, un raport al Comisiei Europene din luna septembrie înaintează o estimare de 7 milioane de tone pentru recolta românească de porumb, ceea ce înseamnă o scădere de numai 30% faţă de anul precedent.

De asemenea, Coceral, o influentă organizaţie europeană a comercianţilor şi procesatorilor de materii prime agricole, estimează o recoltă de porumb a României de 5,2 milioane de tone, un minus de 55% faţă de recordul din 2011. Pe scurt, datele celor trei instituţii arată o pierdere de recoltă cuprinsă între 30% şi 60%, declin ce corespunde unui minus de 5-7 milioane de tone de porumb faţă de anul anterior.

La acest nivel de reducere al recoltei de porumb, fermierii români vor înregistra pierderi de încasări cuprinse între 1 şi 1,4 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere preţurile actuale de pe piaţă.

Fermierii s-au supraexpus pe porumb

"Fermierii care au avut cât de cât ce recolta au diminuat din pierderi pentru că preţurile sunt bune. Producătorii au în medie o productivitate de 2,2 tone/hectar, ceea ce înseam­nă o recoltă cuprinsă între 4,6 şi 4,8 milioane de tone. Nu cred că are cum să fie peste acest nivel. Anul acesta a fost o situaţie anormală pentru porumb din cauza căldurilor pe care nu am mai întâlnit-o niciodată", a declarat pentru ZF Viorel Matei, preşe­dintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), una dintre organizaţiile de fermieri de pe piaţa locală.

Scăderea încasărilor pentru recolta de porumb sunt majorate şi de strategia adoptată de fermieri după pierderea în toamna trecută a unei bune părţi din recolta de rapiţă.

În consecinţă, ei au înlocuit o parte din suprafeţele acoperite iniţial cu rapiţă cu porumb (o cultură care se însămânţează în primăvară - n. red.) în speranţa reducerii pierderilor.

Astfel, producătorii agricoli din România şi-au majorat suprafeţele de porumb cu 10% la 2,8 milioane de hectare. Creşterea suprafeţelor pe această linie a venit şi după ce condiţiile meteo bune din 2011 au adus rezultate-record pentru porumb.

Un alt motiv pentru care fermierii s-au supraexpus pe porumb au fost preţurile în creştere pentru această materie primă agricolă.

Anul trecut cotaţia locală a porumbului în perioada imediat ulterioară recoltării era de 800 lei/tonă, dar preţurile au continuat să crească până la un nivel de 900 lei/tonă la nivelul lunii februarie, potrivit datelor MADR.

Pe fondul unei recolte mai scăzute decât cea din 2011, preţurile şi-au continuat creşterea şi în această toamnă. Astfel, preţul unei tone de porumb a ajuns să se tranzacţioneze pentru aproximativ 1.100 lei/tonă la sfârşitul lunii septembrie, cu 36% peste cotaţia din perioada similară anterioară.