Cele mai profitabile companii din România

Autor: Adelina Mihai 01.10.2012

Cele mai profitabile 300 de companii locale au încasat un profit cumulat de 25 de miliarde de lei (5,86 mld. euro) în 2011, adică aproape 40% din valoarea profitului total realizat de toate firmele din România - 64 mld. lei (15 mld. euro) anul trecut.

Doar şapte companii au avut anul trecut un profit net de peste 100 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comer­ţului. Petrom, cea mai mare companie din România, a reuşit o performanţă- record în materie de profit: aproape 870 de milioane de euro în cel de-al patrulea an de criză. În topul celor mai profitabile 10 companii şi instituţii locale se mai află Romgaz, Orange, Fondul Proprietatea, BRD sau Raiffeisen Bank.

"Cele mai profitabile companii activează în doar câteva sectoare, ceea ce arată că sunt domenii, cum e energia, în care rezultatele sunt bune pentru că preţurile sunt mari şi rezultatele sunt favorabile conjuncturii economice actuale", a spus analistul economic Laurian Lungu din cadrul Macroanalitica.

Statul şi-a propus să colecteze anul acesta din impozitul pe profit 11 mld. lei (2,5 mld. euro), cu peste 760 mil. lei mai mult ca anul trecut. În primele opt luni ale anului, la bugetul de stat au intrat 8 mld. lei (1,8 mld. euro) din impozitul pe profit, ceea ce înseamnă că firmele au făcut profituri de aproape 50 mld. lei (11 mld. euro), potrivit calculelor bazate pe informaţiile din execuţia bugetară publicată de Ministerul de Finanţe.

Citiţi analiza integrală a topului celor mai profitabile 300 de companii din România pe www.zfcorporate.ro