Lupta contra tăierilor ilegale de arbori, o strategie „în curs de soluţionare“

Autor: Andrei Cîrchelan 14.10.2012

Proprietarii de păduri vin cu bani de-acasă deşi Codul silvic prevede subvenţii, în timp ce statul optimizează costurile.

În sectorul forestier privat din România există în total aproximativ 3 milioane de hectare de pădure, din care circa 500.000 de hectare nu sunt administrate de nimeni, astfel că apar semne de întrebare cu privire la modul în care au fost exploatate. În timp ce Codul silvic prevede subvenţii pentru adminis­trarea pădurilor private cu suprafeţe sub 30 de hectare, banii cuveniţi administra­torilor nu au mai fost livraţi din 2008, porivit Fundaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP).

Neplata subvenţiei medii pe hectar, în valoare de 10 euro pe an, i-a deter­mi­nat în unele cazuri pe proprietarii pă­du­rilor să "vină cu bani de acasă", însă în multe cazuri proprietarii sunt "la sute de kilometri distanţă" şi nu pot asigura îngrijirea şi paza arborilor, deci nu pot împiedica tăierile ilegale.

 

Planul naţional de combatere a tăierilor ilegale în trei cuvinte: "pagina nu există"

Pentru perioada 2001-2010, Minis­te­rul Mediului elaborase un "Plan Naţional de Combatere a Tăierilor Ilegale de Arbori", un document de 23 de pagini cu obiective, definiţii şi norme de cuanti­ficare a rezultatelor.

Din 2010 până în prezent, activitatea statului în zona combaterii tăierilor ilegale şi a protejării pădurilor s-a referit mai mult la reducerea costurilor. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, care admini­strează pădurile statului (cu o suprafaţă totală de aproximativ 3,1 mili­oane de hectare), îşi reduce numărul de angajaţi de la an la an.

În sectorul silvic din România salariul mediu lunar este cu 300 de lei sub salariul mediu pe economie, potrivit datelor oferite de Fundaţia pentru Apăra­rea Pădurilor.

Pe website-ul ministerului, secţiunea păduri se împarte în mai multe categorii, printre care se numără "politici forestiere", "managementul forestier", dezvoltare forestieră" şi "control şi recepţie silvică". Oricare dintre aceste categorii conţine legături către pagini unde apare mesajul "pagina nu există" sau trimiteri către documente unde cel mai recent este din 2007. La închiderea ediţiei, solicitările ZF legate de măsurile luate de minister împotriva despăduririi erau "în curs de soluţionare".