ADM Farm: La finalul anului 2014 ar trebui să intrăm în primii cinci distribuitori de medicamente

Autor: Ioana David 01.10.2012

Octavian Iacob, directorul executiv al distribuitorului de medicamente ADM Farm, spune că după primele şase luni compania este în linie cu cifrele bugetate, astfel încât în 2012 ar putea închide exerciţiul financiar cu vânzări de peste 220 milioane de euro. În primul semestru al anului, compania a realizat o cifră de afaceri de 102 mil. euro.

"În prima jumătate a anului 2012 discutăm de o creştere de numai 5% comparativ cu anul 2011, creştere destul de nesemnificativă în comparaţie cu creşterea pieţei raportat la acelaşi interval de timp", a spus Iacob. Referindu-se strict la creşterea de 5%, el spune că aceasta s-a bazat în prin cipal pe îmbunătăţirea procesului de încasare a restanţelor din piaţă.

În primele şase luni din 2012, piaţa de medicamente a crescut cu 12,6% în lei (7,2% în euro) până la 5,7 mld. lei (1,29 mld. euro), potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţa Cegedim Ro mânia. Pentru întregul an 2012, Cegedim estimează un avans de 8,9% în lei.

"Creşterea cifrei de afaceri a unei companii este un obiectiv important pentru orice manager, însă este la fel de periculos, atâta timp cât nu se face în linie cu o politică de risc adaptată mediului eco nomic, cu capacitatea de finanţare care să susţină creşterea stabilită şi nu în ultimul rând cu realizarea obiectivului de profit propus la începutul exerciţiului financiar", a mai spus Iacob.

Cine este ADM Farm

ADM Farm este unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente de pe piaţa locală, iar potrivit datelor citate de companie se află pe locul şapte în industria de profil. 50% din acţiunile companiei se află în mâinile omului de afaceri Alin Iosep, restul acţiunilor erau deţinute de către Dragoş Pop. Pop a decedat în luna august în urma unui infarct. Compania a precizat că va face publică noua structură a acţionariatului când vor fi clarificate toate aspectele de natură legală. Totodată, ADM a mai anunţat că responsabilităţile lui Dragoş Pop au fost preluate de Alin Iosep şi că planul de afaceri până în 2014 rămâne în picioare.

"Acest plan de dezvoltare presupune extinderea portofoliului de produse şi a numărului de farmacii deservite cu produse farmaceutice şi parafarmaceutice. (...) La finalul lui 2014 ar trebui să accedem în grupul primilor 5 distribuitori de produse farmaceutice din România, astăzi fiind pe poziţia a şaptea", a menţionat Iacob.

La începutul acestui an, ADM Farm a finalizat extinderea depozitului din Suceava, cu o capacitate de 1.600 mc. Până la finalul anului se va finaliza şi mutarea depozitului de la Timişoara , ceea ce va determina du bla rea capacităţii de depozitare din zona Bana tului. Octavian Iacob spune că mutarea de la Timişoara a fost generată de dezvol tarea afacerilor din ultimul an din această zonă.

"Pe platforma logistică din oraşul Pantelimon se vor finaliza lucrările de construcţie a unui nou amplasament de birouri. Estimăm că investiţiile pentru anul 2012 se vor ridica la 0,5 milioane de euro".

Achiziţia de maşini, inclusă în planul de investiţii

Iacob menţionează că în planul de investiţii din acest an este inclusă şi achiziţionarea a 35 de autovehicule, iar până acum au fost cum părate 20.

"Acestea s-au adăugat ori au înlocuit autovehicule din componenţa flotei, com pusă din 260 de unităţi". Preţul combustibilului a crescut semnifi cativ de la începutul anului afectând bugetele companiilor cum sunt distribuitorii de medicamente. Iacob spune că "sistemul informatic şi procedurile de lucru asigură un control riguros şi perma nent al consumului de carburant şi al distanţelor kilometrice parcurse zilnic".

Distribuitorii de medicamente, care fac cele mai mari rulaje din piaţa de medicamente, s-au confruntat în ultimii ani cu termene de peste 300 de zile la care îşi recuperează banii din piaţă (distribuitorii îşi recuperează banii de la farmacii, care la rândul loc aşteaptă fondurile pentru medicamentele gratuite şi compensate de la stat).

În condiţiile acestor termene mari, problemele legate de lichiditate şi recu perarea banilor din piaţă au dat cele mai mari dureri de cap companiilor.

"Anul 2012 a adus o politică mai fermă în privinţa încasărilor din piaţă, bazată pe revizuirea procedurilor de recuperare a soldurilor întârziate şi o mobilizare mai mare a echipei de vânzări pe procesul de încasare", a mai spus Iacob.

Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari zece distribuitori farma s-a ri di cat la 2,47 miliarde de. euro anul tre cut, cu 13% mai mult comparativ cu anul 2010, astfel că "giganţii" de pe piaţa farma au continuat să-şi consolideze afacerile.

Distribuitorii sunt cei mai mari jucători din industria farma şi reuşesc să ajungă la rulaje de sute de milioane de euro, deoarece lucrează cu sute de furnizori, atât pentru medicamentele cu sau fără prescripţie, cosmetice, dermatocosmetice şi parafar maceutice.

Cei mai mari distribuitori farma locali sunt Mediplus, Farmexpert, Polisano, Europharm, Farmexim, Fildas, ADM Farm, dar şi alţii.