Grupul UTI face schimbări în structură pentru a pregăti listarea la o bursă regională

Autor: Adrian Seceleanu 01.10.2012

Mai multe companii din grupul UTI au fuzionat în acest an într-o singură societate pe ac ţiuni denumită UTI Grup România, pentru a pregăti listarea firmei la o bursă regională, operaţiune pre văzută a avea loc în următorii trei ani.

"Împreună cu echipa de top management am decis că unificarea competenţelor tehnice cheie ale UTI şi a puterii financiare în cadrul unei sigure societăţi este un pas firesc în efortul de a ne atinge obiectivele principale pentru ur­mă torii trei ani: listarea la o bursă din Europa, dezvoltarea internaţională şi creşterea eficien ţei operaţionale", a declarat Tiberiu Urdăreanu, preşedintele UTI.

Fuziunea ne oferă oportunitatea de a regândi poziţionarea UTI pe piaţa locală şi internaţională, cât şi un context propice pentru abordarea unor proiecte complexe, care necesită competenţe unificate într-o singură entitate, a adăugat el.

Cifra de afaceri auditată a Grupului UTI pentru anul 2011 a fost de 160 milioane de euro, în uşoară creştere faţă de anul anterior. Profitabilitatea a crescut în 2011, profitul operaţional (EBITDA) ajungând la 24,2 milioane de euro (corespondent unei marje de 15% din venituri), în condiţiile în care în 2010 EBITDA a fost de 22,6 milioane de euro (14%).

Rezultatele UTI din 2011 arată "capacitatea UTI de a rezista la criza prelungită, flexibilitatea şi agilitatea companiei într-un mediu economic instabil. Avem un management (...), care a asigurat un foarte bun control al costurilor, dar şi menţinerea cifrei de afaceri la 160 milioane de euro. Este foarte important de precizat că în 2011 a crescut de 5 ori valoarea proiectelor pe plan internaţional, în ţări precum: Polonia, Bulgaria, Albania, Ucraina şi Serbia. Pentru 2012 estimăm că vom avea o cifră de afaceri cel puţin la nivelul anului trecut", a adăugat Urdăreanu. Grupul UTI va realiza investiţii de 50 mil. euro în perioada următoare, a adăugat el. "Deşi ne extindem foarte mult la nivel internaţional, continuăm să acordăm atenţie proiectelor noastre din România, în domeniile în care am dovedit că avem cele mai bune competenţe din piaţă: infrastructuri critice, retail, IT&C, managementul traficului, construcţii şi vom investi şi în viitor resurse semnificative, umane şi financiare, în dezvoltarea acestor segmente."

UTI are o structură de holding şi este organizată la nivel operaţional pe patru linii de business: sisteme de securitate şi apărare, retail, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, managementul traficului, construcţii şi facility management. Acţionariatul UTI este format în prezent din: Tiberiu Urdăreanu prin TIU Holdings - 57,06%, PineBridge Investments - 27,02%, Fundaţia UTI (acţiuni alocate angajaţilor-cheie din UTI prin programul Stock Option Plan) - 9,90%, alţi acţionari - 6%.