Deprecierea leului ajută statul să încaseze un miliard de lei în plus din accize

Autor: Ciprian Botea 01.10.2012

Accizele, care aduc peste 10% din veniturile colectate de stat, vor fi calculate anul viitor la un curs de schimb de 4,52 lei/euro, cu 5% mai mare faţă de nivelul la care au fost calculate anul acesta. Aceasta înseamnă că statul va încasa cu circa un miliard de lei mai mult din accize.

Guvernul şi-a programat pentru 2012 încasări de 19 miliarde de lei (5 mld. euro) din accize. La un nivel constant al vânzărilor de produse accizate, statul ar trebui să încaseze anul viitor aproape 20 miliarde de lei din accize. Accizele de anul acesta au fost calculate la un curs de 4,3 lei/euro.

Accizele armonizate sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea. Acestea sunt stabilite pe baza cursului valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie. Cursul oficial al BCE a fost ieri de 4,5253 lei/euro.

Statul a încasat în primele opt luni aproape 13,7 miliarde de lei din accize, cu 10% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea reprezentând 11% din totalul veniturilor.

Deprecierea din ultima lună a leului va ajuta astfel încasările de anul viitor ale statului. Leul a pierdut circa 1,5% din valoare pe parcursul lunii septembrie pe fondul crizei externe şi în condiţiile în care BNR a ezitat să intervină pentru a susţine leul. Deprecierea din septembrie vine după ce leul câştigase 4% în faţa monedei europene în august datorită intervenţiilor băncii centrale pe piaţa valutară şi controlului mai strict al lichidităţii din piaţa monetară. BNR s-a văzut nevoită să intervină atunci după ce tensiunea pe piaţa valutară atinsese cote record şi cursul depăşise pragul de 4,6 lei/euro.

Cursul de schimb este un subiect sensibil pentru BNR în condiţiile în care aproape 70% din împrumuturile acordate de băncile locale sunt în valută şi orice depreciere a leului se vede imediat în calitatea portofoliilor de credite. Majoritatea prognozelor indică pentru finalul anului un curs de 4,5-4,6 lei/euro.