Mitul demontat: de ce nu mucegăiesc hamburgerii de la McDonald’s

Autor: Octavian Calei 02.10.2012

McDonald's Canada, una dintre cele mai transparente filiale a gigantului american din industria fast-food-ului, a răspuns unei cliente interesate de faptul că burgerii produşi de companie nu mucegăiesc apelând la un specialist care a furnizat un răspuns detaliat, scrie Business Insider.

Este cunoscut faptul că burgerii McDonald's nu se strică. Din când în când, pe internet apar filme care documentează acest fenomen şi arată cum un burger sau un meniu întreg "Happy Meal" poate rămâne nealterat timp de câteva luni de zile chiar.

Răspunsul direct şi simplificat este că burgerii McDonald's nu putrezesc decât în anumite condiţii. Explicaţia mai pe larg a lui Keith Warriner, şeful departamentului de studiu al alimentelor şi asigurare a calităţii din cadrul Universităţii Guelph din Canada arată că burgerii McDonald's nu conţin chimicale şi putrezesc ca orice alt aliment, în anumite condiţii.

"În esenţă, microbii care produc putrezirea sunt nişte organisme ca şi noi, având nevoie de apă, nutrimenţi, căldură şi timp pentru a se dezvolta. Dacă îndepărtăm unul sau mai multe dintre aceste elemente, microbii nu se mai pot dezvolta", a spus specialistul.

El a explicat că gradul de umiditate dintr-un hamburger McDonald's este foarte redus, pentru că atât chifla cât şi carnea sunt prăjite. Lăsat la temperatura camerei, acesta pierde şi mai mult din umiditate, având în vedere că în cele mai multe clădiri nivelul de umiditate este de circa 40%.

"Deci, în absenţa umidităţii, hamburgerul se usucă, în loc să se strice. Cu pierderea umezelii, microbilor li se ia un element necesar dezvoltării. Pentru a strica un hamburger McDonald's, nu trebuie decât să împiedicăm pierderea umidităţii", a explicat Warriner.

Dacă este depozitat într-un spaţiu cu umiditate ridicată, precum în baie, burgerul va putrezi ca oricare alt aliment. De asemenea, un burger, dacă este preparat acasă, în aceleaşi condiţii uscate precum unul de la McDonald's, se vor obţine aceleaşi rezultate, notează siteul canadian. Fenomenul a fost confirmat de un experiment realizat de către blogul "A Hamburger Today".