Cristi Danileţ şi tatăl lui, la CNA: Cei doi au acuzat Antena 3 de lezarea imaginii familiei lor

Autor: Alina Dan - Mediafax 02.10.2012

Televiziunea Antena 3 a fost reclamat la CNA de către Ioan şi Elena Danileţ, părinţii judecătorului Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că în emisiunea "Sinteza zilei" din 29 august, s-au făcut afirmaţii care lezează imaginea personală şi publică a familiei. Astfel, în respectiva emisiune s-a afirmat despre părinţii magistratului Danileţ că trăiesc foarte modest - mama are o pensie de boală, iar tatăl nu are venituri - şi de aceea, potrivit celor anunţate pe crawl, şi-ar fi dat fiul în judecată.

"Antena 3 şi-a încălcat obligaţia de a ne proteja viaţa privată şi a comis o imixtiune în viaţa noastră personală şi de familie, contrar articolului 33, aliniatul 3, din Codul audiovizualului. Noi nu ne-am dat acordul ca numele noastre sau starea noastră financiară să fie date publicităţii. Noi nu suntem persoane publice. Nu am fost contactaţi de Antena 3 înainte de emisiune", se arată în reclamaţia transmisă CNA de către părinţii judecătorului Cristi Danileţ.

În emisiunea "Sinteza zilei" din 20 august, moderată de Mihai Gâdea, ai cărei invitaţi au fost jurnalista Oana Stancu, analistul politic Bogdan Teodorescu, Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, şi jurnalistul Robert Vereş, pe ecran era afişat textul "Demnitar dat în judecată de proprii părinţi". Moderatorul Mihai Gâdea a prezentat o serie de documente, pe care le-a calificat drept "stupefiante" şi a spus: "Este dat în judecată de proprii părinţi pentru că domniile lor nu au venituri şi se înţelege, din faptul că este dat în judecată de părinţi, că nu-i ajută să supravieţuiască".

În emisiune au fost prezentate documente care datează din 2009 şi care făceau referire la un proces între Ioan şi Elena Danileţ şi fiul lor, Cristi Danileţ, şi finalizat cu acordul părţilor.

Reclamanţii au mai solicitat CNA ca în decizia sa să ţină cont şi de faptul că emisiunea "Sinteza Zilei" la care se face referire a înregistrat un vârf de audienţă. "Nu mai puţin de 755.000 de persoane urmăreau în acel moment 'Sinteza zilei'", se mai spune în reclamaţie.

Pentru a susţine plângerea înaintată, în şedinţa de joi a CNA au fost prezenţi judecătorul Cristi Danileţ şi tatăl acestuia. Magistratul le-a spus membrilor Consiliului că afirmaţiile făcute în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" sunt "extrem de grave la adresa unor membri ai CSM. "Unele dintre ele mă vizau şi pe mine şi legăturile noastre cu oameni politici, ceea ce este foarte grav. Eu fac parte dintre magistraţii aleşi de către colegii săi. 900 de judecători din ţară m-au ales", a spus Cristi Danileţ.

Danileţ a mai spus că în cadrul aceleiaşi emisiuni de la Antena 3 s-a făcut referire la faptul că el ar fi obţinut ilegal o locuinţă ANL, în condiţiile în care depăşise vârsta legală şi deţinea o locuinţă la Cluj.

"Consider că informaţia este greşită şi a fost folosită cu rea credinţă. Cel mai dureros aspect este însă acela în care se dezvăluie un proces pe care eu l-aş fi avut cu părinţii mei. S-a folosit termenul 'demnitar'. Nu am fost dat în judecată pe când eram magistrat. În plus, dacă am avut un proces, asta mă priveşte. Însă acel proces s-a desfăşurat într-o singură şedinţă, iar acel proces a fost unul formal. Totodată, în aceeaşi emisiune s-a făcut referire la faptul că am mai fost căsătorit şi am fost implicat într-un proces de divorţ. Nu ştiu de ce situaţia mea personală trebuie să fie expusă. Am fost rugat abia după 18 zile de la difuzarea emisiunii să îmi expun punctul de vedere, printr-un fax trimis pe adresa CSM, după o şedinţă CNA", a susţinut Cristi Danileţ în faţa membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Danileţ s-a mai arătat deranjat de terminologia folosită în emisiunea de la Antena 3. "Părinţii mei au fost făcuţi muritori de foame şi nu vă imaginaţi ce înseamnă asta într-un orăşel ca Vatra Dornei. Au fost făcuţi de ruşine. Efectul a fost devastator pentru noi", a spus Cristi Danileţ, precizând că i-au fost încălcate drepturile şi se va decide dacă se va adresa justiţiei în acest sens.

La solicitarea membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ioan Danileţ, tatăl magistratului, a povestit modul în care a fost contactat de către reprezentanţii postului Antena 3. "Antena 3 a sunat a doua zi (pe 30 august, n.r.), după prânz, şi le-am tot spus că nu e adevărat. A sunat de două-trei ori telefonul şi am discutat, le-am spus că nu este nimic adevărat şi că ne-am înţeles întotdeauna perfect cu fiul nostru. Au venit apoi cu camera şi au luat declaraţii şi de la vecini. Le-am spus şi atunci că nu este adevărat", a mai spus Ioan Danileţ.

"Faptul că există un proces între două persoane, nu înseamnă că există un conflict între acele persoane. Tatăl meu dacă merge la medic, trebuie să prezinte adeverinţa mea. Trebuia făcută acea formalitate pentru ca el să poată beneficia de serviciile medicale", a spus Cristi Danileţ.

El a precizat că un eventual drept la replică - pe care Antena 3 ar putea fi obligată de către membrii CNA să i-l acorde judecătorului - nu poate să îi repare "onoarea terfelită". "N-am vorbit niciodată în public despre viaţa mea privată şi este dureros ce mi se întâmplă", le-a spus Cristi Danileţ membrilor CNA.

Membrii CNA ar putea lua, în şedinţa de marţi, o decizie cu privire la această sesizare.

Consiliul a mai analizat în şedinţa din 18 septembrie, timp de peste trei ore, fără să ajungă la o concluzie, o sesizare primită de la CSM, potrivit căreia dreptul la imagine şi la viaţă privată ale unor membri ai CSM au fost încălcate în emisiuni difuzate de Antena 3.

Consiliul a analizat atunci mai multe emisiuni de la Antena 3, reclamate de judecătorul Alina Nicoleta Ghica, preşedintele CSM, procurorul Oana Andrea Schmidt-Hăineală, vicepreşedintele CSM, şi judecătorul Cristi Vasilică Danileţ, membru ales al CSM.

Cei trei membri ai CSM au reclamat Antena 3 la CNA, "având în vedere modul în care televiziunea a difuzat în mod repetat, la ore de maximă audienţă, informaţii şi date" în legătură cu aceştia.

Potrivit sesizării transmise CNA, în cadrul emisiunilor "Sinteza zilei" din 23, 28 şi 29 august, Antena 3 a difuzat dezbateri şi comentarii tematice în legătură cu informaţii privind traseul profesional şi aspecte din viaţa privată a preşedintelui CSM, a vicepreşedintelui CSM şi a unui membru ales al CSM, respectiv Cristi Danileţ.