Incendiu cu pagube de milioane de euro la ansamblul rezidenţial Confort City, cu 1.680 de apartamente

Autori: Cristi Moga , Mirabela Tiron , Ciprian Botea 02.10.2012

Etajele 10 şi 11 ale unui bloc din complexul rezidenţial Confort City, dezvoltat de oamenii de afaceri Ionuţ şi Robert Negoiţă (primarul sectorului 3) la marginea Capitalei, au fost cuprinse de flăcăriîn jurul orei 13.30-14.00, cel puţin 50 de apartamente fiind afectate. La o primă estimare, pagubele pot fi evaluate la circa 1-2 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.



Pompierii au trimis peste 20 de autospeciale la proiectul situat pe malul Dâmboviţei, la intrarea în localitatea Popeşti Leordeni, reuşind cu greu să stingă incendiul. În jurul orei 17.00, la trei ore de la izbucnirea incendiului, focul încă ardea mocnit.

Pompierii au acţionat cu dificultate din cauza faptului că focul s-a manifestat la o înălţime de circa 35-40 de metri, iar primele autospeciale ajunse la proiectul din zona Vitan-Bârzeşti nu puteau interveni la acest nivel, iar în al doilea rând din cauza faptului că hidranţii din interiorul complexului nu funcţionau, astfel că autospecialele erau nevoite să străbată circa 2 kilometri pentru a se alimenta din Dâmboviţa sau de la alte surse.

Citiţi şi:

► Vasile (ISU): Reţeaua de hidranţi de la Confort City nu funcţionează

► Locatarii blocului afectat de incendiul din sectorul 3 stau la coadă pentru a primi cazare la hotel

► Distrigaz Sud:Aproximativ 1.400 de clienţi, fără gaze în urma incendiului din complexul Confort City

Pompierii prezenţi la faţa locului nu s-au pronunţat cu privire la cauzele ce au determinat acest incendiu care s-a extins cu rapiditate dinspre un colţ al blocului spre toate locuinţele de pe acel nivel. Evoluţia rapidă a incendiului a fost cauzată şi de vânt şi de faptul că blocul avea o mansardă pe structură din lemn.

"Din punctul meu de vedere este o problemă mansarda din lemn la un bloc de asemenea dimensiuni. La o casă mai merge, dar la un bloc consider că este o problemă. Vom vedea", a afirmat Radu Stroe, ministrul delegat pentru administraţie, venit la faţa locului.

Incendiul a afectat în primul rând cele 24 de apartamente de la etajul 11 al complexului, dar şi pe cele de la nivelul 10, astfel că este de presupus că cel puţin 48 de locuinţe au fost afectate. Pe lângă acestea, apartamentele de la etajele inferioare au fost afectate de fum şi de apa folosită pentru stingerea incendiului.

Blocul era dat în folosinţă de mai bine de doi ani şi majoritatea apartamentelor erau vândute şi locuite. Cei care locuiesc în complex afirmă că o bună parte a apartamentelor din Confort City au fost cumpărate cu credit ipotecar, caz în care locuinţele sunt asigurate obligatoriu împotriva calamităţilor, la cererea băncilor. Poliţele obligatorii încheiate prin programul PAID nu acoperă astfel de calamităţi.

"Probabil cele mai multe apartamente au fost achiziţionate prin credit ipotecar şi în acest caz au fost asigurate individual pentru că banca impune existenţa unei poliţe. Proprietarii trebuie să obţină acordul băncii pentru a solicita despăgubiri de la firma de asigurare. O problemă este însă cea a spaţiilor comune. Acestea ar trebui asigurate de asociaţia de proprietari. Încheierea unei astfel de poliţe este mai dificilă pentru că ar fi fost nevoie de acordul tuturor proprietarilor", afirmă Gheorghe Grad, directorul general al brokerului SRBA.

El afirmă că preţul unei asigurări de locuinţă porneşte de la 0,1% din valoarea imobilului şi poate ajunge până la 0,15%. Aceasta înseamnă că pentru un apartament de 70.000 de euro prima plătită anual de proprietar variază între 70 şi 100 de euro. În cazul daunelor parţiale, despăgubirile sunt achitate de firma de asigurare după finalizarea lucrărilor de reparaţii.

Reprezentanţii Domus Stil, companie prin intermediul căreia fraţii Negoiţă desfăşoară o serie de afaceri, au declarat că imobilul va intra în reparaţii, iar locatarii vor fi cazaţi la hotel, cât va fi necesar, potrivit Mediafax. Oamenii de afaceri deţin patru hoteluri în Bucureşti, cel mai mare fiind complexul RIN Grand Hotel.

Oficialii Domus Stil afirmă că pe toate scările blocului respectiv sunt hidranţi şi nu îşi pot explica problemele care au apărut la alimentarea cu apă a maşinilor care au intervenit la incendiu. Unii locatari afirmă că proiectul nu este legat la reţeaua de alimentare cu apă a Bucureştiului, iar puţul ce furnizează apă în complex nu are presiunea necesară.

Confort City este un proiect format din şase module cu 12 blocuri şi 1.680 de apartamente, unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale noi din Bucureşti, în care locuiau peste 1.000 de familii. Sub impactul incendiului şi a situaţiei neprevăzute, unii locatari afirmau ieri că se gândesc să nu se mai întoarcă în blocul afectat de incendiu. Locuinţele din cadrul acestui complex aveau preţuri pornind de la circa 40.000 de euro pentru o garsonieră, în timp ce apartamentele cu două camere puteau ajunge la 65.000 de euro.

Fraţii Negoiţă au început să dezvolte afaceri în România după ce au lucrat în domeniul construcţiilor în Iugoslavia şi Franţa, unde au adunat o parte din banii cu care au început investiţiile în ţară.