Camera Deputaţilor adoptă Legea de punere în aplicare a Codului penal

Autor: Alina Novaceanu 02.10.2012

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 215 voturi "pentru", 17 abţineri şi trei "împotrivă", Legea pentru punerea în aplicare a Codului Penal, unii deputaţi arătând că acest proiect cuprinde şi lucruri absurde, care trebuie corectate până la 1 februarie 2014, când va intra în vigoare.

Deputatul UDMR Mate Andras a remarcat că la adoptarea acestui proiect era necesară prezenţa ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, şi a precizat că sunt câteva probleme care trebuie corectate.

El a precizat că, "din fericire", legea intră în vigoare la 1 februarie 2014.

Astfel, Mate Andras a arătat că acest proiect prevede că deputaţii sau senatorii, consilierii locali şi judeţeni dobândesc, în sensul legii penale, calitatea de funcţionari publici.

El a explicat că, astfel, parlamentarii nu pot participa, de exemplu, la votul în care ei sunt aleşi în Biroul Permanent sau în funcţia de preşedinte de comisie, acest lucru fiind considerat o infracţiune.

Deputatul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a criticat şi el faptul că proiectul prevede că deputaţii şi senatorii sunt incompatibili cu funcţiile de preşedinţi sau vicepreşedinţi ai organizaţiilor neguvernamentale cum sunt organizaţiile minorităţilor naţionale.

"Proiectul cuprinde şi lucruri absurde. Sper să fie corectate", a adăugat Pambuccian.

Deputatul PSD Anghel Stanciu a precizat că parlamentarii devin funcţionari publici în sancţiuni, nu în drepturi.

Deputatul PDL Mircea Toader a spus, la rândul său, că acest proiect face parte din reforma în Justiţie şi că tot Parlamentul a făcut un efort deosebit pentru a adopta acest proiect şi că este şi meritul guvernelor Boc şi Ungureanu, care au iniţiat această reformă.

În replică, deputatul PNL Tudor Chiuariu a precizat că pachetul de legi privind reforma în justiţie a fost iniţiat în 2007 de către Guvernul Tăriceanu, iar Guvernele Boc şi Ungureanu nu au reuşit decât să asigure baza materială doar pentru un singur proiect.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei legi.