Cărţile s-au întors acasă/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu 05.10.2012

Cine mai are nevoie nevoie de biblioteca şcolară?

Marţi, 25 septembrie 2012, s-a încheiat Târgul Gaudeamus Carte Şcolară, ediţia a X-a (foto 1). Organizat de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, evenimentul s-a desfăşurat în perioada 17 - 25 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti.

Aniversând 10 ani de la prima ediţie, Târgul inaugurează anul şcolar la fiecare mijloc de septembrie, când cartea şcolară devine protagonista pieţei editoriale.

Axat pe segmentul educaţional al pieţei de carte la nivel naţional, Târgul a reunit în acest an o varietate aproape completă de manuale şi auxiliare şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei din România, dar şi ultimele noutăţi editoriale, literatură pentru copii, bibliografie şcolară şi jocuri educative pentru elevi de toate vârstele.

Cine mai are nevoie nevoie de biblioteca şcolară? - sub această temă de actualitate, Târgul a găzduit marţi, 18 septembrie, o dezbatere cu privire la rolul, statutul şi problemele cu care se confruntă astăzi bibliotecile şcolare.

Iată un bilanţ în cifre al Târgului: 35 de edituri româneşti şi străine reprezentate în România, agenţii de difuzare de carte, dar şi producători de materiale şi jocuri educative pentru copii; peste 12.000 de vizitatori;

peste 6000 de volume au fost donate de vizitatorii Târgului ca urmare a campaniei de donaţii "Cărţile se întorc acasă".

Atelier la Dunăre

Galeria 418 Contemporary Art Gallery a vernisat vineri 28 septembrie, la sediul său din Intrarea Armaşului nr. 12, et. 2, Bucureşti, expoziţia Cetate. Atelier la Dunăre V/ Cetate. Workshop at the Danube V (foto 2). Cu această ocazie, au fost prezentate lucrările realizate de artiştii invitaţi anul acesta la workshop-ul organizat, ca de obicei, la conacul Barbu Druga din localitatea Cetate, jud. Dolj. Este vorba despre pictorii Adriana Elian şi Anca Bodea din Cluj, Bogdana Contras din Bucureşti, împreună cu sculptorii Ştefan Radu Creţu din Sibiu şi Cristian Răduţă din Bucureşti. Pentru al doilea an consecutiv, a participat acest eveniment şi invitata specială a galeriei 418 Contemporary Art Gallery, artista americană Maggie Michael. Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 20 noiembrie 2012. Galeria este deschisă de luni până vineri între orele 11.00 şi 19.00.


Palatele lui I.D. Berindei

Muzeul Naţional de Artă al României a invitat publicul miercuri, 3 octombrie 2012, ora 16.30, la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia I.D. Berindei (1871-1928) Proiecte de arhitectură: palatele urbane. Prezentarea a fost susţinută de Elena Olariu, organizatoarea expoziţiei.

Opera arhitectului I.D. Berindei (1871-1928) reflectă magistral epoca de maximă dezvoltare şi strălucire a României moderne, corespunzătoare perioadei finale a domniei regelui Carol I (1866-1914) şi a domniei regelui Ferdinand (1914-1927).Berindei a fost un important exponent al eclectismului autohton, curent artistic care pune accent pe asocierea inedită şi spectaculoasă a unor stiluri artistice foarte diverse. În sofisticata sa artă, Berindei a pornit de la forme clasice dar a reînviat şi exuberanţa formelor barocului târziu sau a rococoului, adăugând elemente moderne din Art Nouveau. Încercând să creze o compoziţie arhitecturală unitară, I. D. Berindei a acordat o atenţie obsesivă fiecărui detaliu ornamental, inclusiv feroneriei cu care a decorat ferestrele, balcoanele sau intrările principale. Copertinele din sticlă cu structuri metalice şi ornamentica porţilor sale au adus un plus de valoare, fără precedent, în arta modernă a metalelor din România.

Palatul Cantacuzino (astăzi Muzeul Naţional "George Enescu" foto 3, detaliu) reprezintă una dintre construcţiile cele mai elaborate ale arhitectului român. Pe lângă faţadele impozante ale clădirii, poarta de metal decorată cu motive geometrice şi vegetale sinuoase atrage toate privirile. Splendida dantelărie de metal atinge perfecţiunea, în forme şi armonii clasice şi baroce. Poarta palatului Cantacuzino rămâne una dintre cele mai frumoase creaţii de acest gen din Bucureşti.

Expoziţia poate în continuare fi vizitată până pe 4 noiembrie 2012.

Bomboanele şi goanna după bani

ArtXpert Fine Art Concept-Store, care până acum a găzduit nume sonore din domeniul artei din ultimele decenii (Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Salvador Dali, Marc Chagall), îşi dedică spaţiul unei tinere artiste care se alătură curajos curentului pop-art. Irina Maria Iliescu este o proaspătă absolventă a Universităţii de Artă din Bucureşti şi îşi va prezenta colecţia First Steps (foto 4) la galeria ArtXpert de pe Str. Puţul lui Zamfir nr. 45 în perioada 27 septembrie - 15 octombrie.

La o primă vedere, lucrările par inocente şi chiar jucăuşe. Automatele pline cu bomboane colorate sugerează însă un aspect mult mai profund, acela al încurajării de către societăţile actuale a obiceiului consumului încă de la cele mai fragede vârste. "Primii paşi ilustrează o latură a societăţii de consum, unde oferta de produse este foarte mare, însă posibilitatea de achiziţionare este limitată. Cu acest aspect ne confruntăm încă din copilărie, începând cu cele mai simple lucruri, bomboanele. Toate sunt tentante, dar nu ai decât o singură monedă. De aici rezultă un sentiment de frustrare care cumva ne urmăreşte şi ne influenţează acţiunile pe tot parcursul vieţii. Dorinţa de a avea acces nelimitat la lucrurile pe care le vrea angrenează omul în veşnica goană după bani, trăind cu impresia ca banii sunt soluţia tuturor problemelor sale." - Irina Maria Iliescu. Preţurile lucrărilor variază între 1.000 şi 1.400 RON.

Mai sunt două zile de festival!

Teatrul Ion Creangă din Bucureşti organizează, în perioada 29 septembrie - 6 octombrie, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1.000, 1.000.000 de poveşti" (foto 5), iniţiat de regretatul maestru Cornel Todea, directorul artistic al evenimentului.

5 companii de teatru pentru copii din străinătate, din Bulgaria, Franţa, Israel, Italia, Spania, alături de teatre din ţară (Teatrul Ion Creangă, Teatrul "Regina Maria Oradea", Teatrul Masca Bucureşti, Compania Passe-Partout Dan Puric) vor prezenta spectacole adresate copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 12 ani. În programul Festivalului sunt incluse şi 7 producţii ale Teatrului Ion Creangă.

În anul 2008, Festivalul a primit recunoaşterea ASSITEJ International, cea mai prestigioasă organizaţie de teatru pentru copii şi tineret din lume, acordându-i-se titulatura de Festival Internaţional ASSITEJ, reînnoită de atunci, în fiecare an, inclusiv în 2012.

Reprezentaţiile au loc la Sala Rapsodia a Teatrului Ion Creangă, la sediul Teatrului Masca, în şcoli şi în grădiniţe din Bucureşti.Alături de spectacole, programul Festivalului include: spectacole-lectură cu piesele câştigătoare ale concursului de dramaturgie organizat anual de Teatrul Ion Creangă, ateliere de creativitate adresate celor foarte mici, expoziţii de tablouri şi fotografii.

Cinematecă românească la Londra

Proiectul Cinemateca românească, organizat de ICR Londra în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, urmăreşte să transforme sediul din 1 Belgrave Square într-o destinaţie curentă pentru cinefilii britanici şi români.

Cocoşul decapitat (foto 6), filmul lui Radi Gabrea proiectat pe 27 septembrie la sediul ICR, a fost selectat după succesul filmului Mănuşi roşii (2010), prezentat la ICR Londra în luna mai, ambele producţii fiind inspirate din romanele aceluiaşi scriitori român de origine săsească Eginald Schlattner. Acţiunea se desfăşoară într-o lume multiculturală distrusă de război şi radicalism, filmul aducând la viaţă un episod destul de necunoscut al istoriei europene despre soarta saşilor. Filmul este o co-producţie româno-germano-maghiaro-austriacă, premiată la festivalurile de film Saturno din Roma, Undine din Austria, la TIFF, dar şi de către Uniunea Cineaştilor din România.

Cu o carieră în cinematografie de peste 40 de ani, Radu Gabrea e un cineast de reputaţie internaţională, al cărui portofoliu impresionant numără 20 de lungmetraje şi documentare, din care amintim următoarele pelicule: Prea mic pentru un război aşa de mare (1969), Dincolo de nisipuri (1973), O făclie de Paşti (1982), Un bărbat ca Eva (1984), Secretul peşterii de gheaţă (1989), Mănuşi roşii (2011) şi documentarul Trei zile până la Crăciun, iniţial intitulat Ultimele zile din viaţa lui Ceauşescu, lansat la 26 ianuarie 2012, ziua în care dictatorul ar fi împlinit 93 de ani.

Ziua Germaniei la Operă

Miercuri, 3 octombrie, de la ora 19.30, Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" a sărbătorit, împreună cu publicul său, Ziua Naţională a Germaniei printr-un concert special. Sopranele Edith Borsos, Anda Pop (foto 7) şi Andreea Iftimescu, acompaniate de pianista Verona Maier, au interpretat lucrări din creaţia unor reputaţi compozitori germani precum Carl Maria von Weber, Robert Schumann, Richard Wagner, Johannes Brahms, Richard Strauss. Contribuţia compozitorilor germani în istoria muzicii, în special în ceea ce priveşte creaţia de operă şi lied, va fi punctată de regizoarea Anda Tabacaru, care va prezenta evenimentul.

Soprana Edith Borsos este absolventă a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj - Napoca şi a urmat cursuri de măiestrie cu nume celebre ale teatrului liric precum soprana Mariana Nicolesco şi basul Ionel Pantea. Este solistă a Operei Naţionale Bucureşti şi colaborează cu instituţii de prestigiu ca Opera Maghiară din Cluj Napoca, Opera din Budapesta, Teatrul Csokonay din Debrecen. Anda Pop este solistă a Operei Braşov şi a colaborat, de-a lungul carierei, cu Opera Naţională Bucureşti, Orchestra Naţională de Cameră din capitală, Orchestra Naţională Radio, Opera din Budapesta, cu filarmonici din ţară şi străinătate.Andreea Iftimescu, doctorandă a Universităţii Naţionalde de Muzică Bucureşti, este absolventă a aceleiaşi prestigioase instituţii, unde a studiat cu prof.univ.dr. Maria Slătinaru Nistor şi prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu. Pianista Verona Maier a absolvit Universtatea Naţională de Muzică Bucureşti în 1984. În 1983 a primit o bursă de studii din partea guvernului francez şi a urmat cursuri de pian ale Academiei de Vară de la Nisa. Din 1990 este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind in prezent conferenţiar universitar la catedra de Muzică de Cameră.

Andrei Şerban incită publicul ungar

Pe 28 septembrie, la Teatrul Naţional din Budapesta (foto 8), a avut loc premiera: Îngeri în America de Tony Kushner în regia lui Andrei Şerban. Celebrul regizor a declarat revistei HVG că nu s-a simţit atras de dimensiunea socială şi poltică a piesei, de protestul lui Kushner care merge până la la contesta Biblia, ci de dimensiunea umană: "Într-o lume în criză, oamenii se luptă cu ei înşişi să-şi găsească identitatea, se străduiesc să lupte împotriva izolării şi a exilării din viaţă şi, astfel, piesa mi se adresează direct. Şi, dacă-mi spune ceva mie, le-ar putea spune ceva tuturor despre ei înşişi: cu toţii tânjim după unitate, sănătate şi armonie". Incitant va fi spectacolul, spun comentatorii, şi prin potenţialele analogii de context fiindcă, afirmă Andrei Şerban, "conflictul din Îngeri în America e între cei care doresc progresul şi cei care vor să se întoarcă în timp, situaţie ce oglindeşte ce se întâmplă astăzi, cel puţin în Europa de Est".

În seara premierei a avut loc o lansare specială de carte, un album fotografic superb realizat la Editura ICR de Mihaela Marin cu titlul "Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de Andrei Şerban".