UPDATE: TVR încheie un parteneriat cu Euronews pentru a transmite ştirile în limba română

Autor: Andreea Mindrila 02.10.2012

Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, a anunţat că au fost demarate “discuţii ferme pentru lansarea canalului paneuropean Euronews în limba română, prin preluarea acestuia pe frecvenţa TVR Info”.

Lansarea postului Euronews - TVR Info va fi realizată după finalizarea procesului de restructurare de personal şi reorganizare a activităţii în Televiziunea Română, estimată să se încheie la sfârşitul lunii noiembrie 2012.

“Probabil că din ianuarie 2013 vom fi în măsură să transmitem Euronews pe postul TVR”.

El explică faptul că acest parteneriat nu presupune o investiţie sau un buget suplimentar din partea TVR-ului, iar costurile implicate vor fi moderate. “Parteneriatul media presupune partajarea frecvenţei TVR Info cu conţinutul jurnalistic Euronews, alături de producţia de emisiuni informative asigurate de Departamentul de Ştiri al Televiziunii Române, lucru care nu va necesita angajări suplimentare de jurnalişti”, potrivit lui Săftoiu.

El spune că Televiziunea Română are posibilitatea ca o parte din ştirile Euronews să facă parte din portofoliul de ştiri al TVR. În jurnalele TVR-ului vor fi difuzate reportaje, scurte intervenţii de interes pentru telespectatori, ştiri despre actualitatea europeană.

Prin contractul semnat cu Euronews, TVR primeşte versiunea internaţională a segmentului de ştiri şi permisiunea de a traduce şi difuza acest segment în limba română pe canalele sale. În primă fază, 70%-80% din conţinutul Euronews-TVR Info urmează să fie preluat de la Euronews, pentru ca pe parcurs procentul să ajungă la 50%-50%.

Discuţiile pentru încheierea parteneriatului cu Euronews au început în urmă cu aproximativ o lună, o lună şi jumătate, iar acum o săptămână a avut loc o întâlnire la Paris cu reprezentanţii Euronews pentru a fi stabilite toate detaliile.

Săftoiu spune că de când a preluat conducerea TVR, activitatea lui a fost orientată pe două direcţii, respectiv “asanarea a tot ceea ce este defectuos în TVR şi proiecte pentru recredibilizarea TVR”.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare, ceea ce presupune desfiinţarea a 872 de posturi. În instituţie vor rămâne în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Euronews este una dintre cele mai importante televiziuni de ştiri din Europa, programele sale fiind recepţionate în 370 de milioane de case. TVR este membru acţionar al Euronews din 18 octombrie 2004.